Най-продаваният вид риба и за последната година си остава пъстървата.

...
Най-продаваният вид риба и за последната година си остава пъстървата.
Коментари Харесай

Българинът предпочита пъстърва, ципурата измества скумрията

Най-продаваният тип риба и за последната година си остава пъстървата. Тя към момента държи челната позиция, без значение от огромното многообразие от риба и морски деликатеси, което се предлага на българския пазар. Това сочат данните от изследването на трендовете в потреблението на риба от българския консуматор, направено от Kaufland България. Според разбора българинът избира родно отгледаните риби пред импортираните от прилежащите страни. Данните сочат още, че желаните в предишното шаран и скумрия последователно са измествани от ципурата и лаврака.

„ Българинът стартира да обръща огромно внимание на здравословната и уравновесена храна. Именно поради това рибата и морските деликатеси трайно се откриха на българската софра. Това, което ние следим като наклонност, е че тези артикули към този момент се търсят с идентична периодичност целогодишно “. – разяснява Веселина Гюлева, началник „ Риба и замразени артикули “ в Kaufland България. Тя добавя още, че настрана от постоянното ползване през цялата година, растежът в продажбите в категорията скача фрапантно към Никулден, като около този празник търсенето на шарана e рекордно.

Каква риба се употребява в другите градове на страната?

Според разбора на най-големия ритейлър у нас потреблението на риба в другите градове в страната е повлиянa от географските предпоставки, както и от чисто вкусовите желания на клиентите. Първият избор в по-голямата част от страната е за пъстървата, само че с изключение на нея, в столицата най-купуваните типове риба са сьомга и лаврак. Най-предпочитаната риба в Пловдив и в Русе е пъстървата, следвана от шарана и скумрията. Във Варна доста известни са морските блага като скариди и калмари, както и ципурата, а в Бургас желанията са за черноморски улов, като топ продукт са мидите.

Вкусът на потребителите се променя с времето, като образец за това е желанието към сьомгата. Тази екзотична до преди 15 години риба, през днешния ден е неизменима част от българската софра. В момента, макар че по-нестандартните оферти се купуват главно по специфични мотиви или при посрещане на посетители, скаридите, калмарите и октоподът участват все по-често в пазарските чанти на българина. Морският демон, калканът, есетрата, както и по-големите типове лаврак и ципура също имат своето незаменимо място на българската софра.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР