Най-предпочитаната школа в Общинския детски комплекс във Варна е тази

...
Най-предпочитаната школа в Общинския детски комплекс във Варна е тази
Коментари Харесай

Школата по народни танци е най-предпочитаната в ОДК-Варна

Най-предпочитаната школа в Общинския детски комплекс във Варна е тази по национални танци. До момента записаните в нея са над 250 деца, заяви шефът на комплекса Монка Николова.

Голям е ползата и към школите по балет и изобразително изкуство. По думите на Николова тази година броя към школата по етнография - творилницата, е по-малък.

" Ако аз имах малко дете бих си го записала тъкмо в тази школа. Изключително е забавна за децата, тъй като там се добиват и исторически познания, работи се доста в посока приложно изкуство - бродиране, тъкане. Изключително е занимателно, само че очевидно хората не познават задоволително добре това, което се прави там ", показа Николова.

Другата школа, към която може би ще се наложи децата да подадат заявки е тази по национално пеене. Причината за по-малък интерес към нея е излезлият по майчинство преподавател.

" Нови школи тази година няма, само че аз мисля, че това което има сега е задоволително, тъй че да може да задоволи интереса на доста огромен брой деца. Почти няма род в изкуството, който да не е обзет при нас. За страдание спортът при нас куца, само че това не е тъй като няма искащи, по-скоро е подбудено от опциите на спортната база в града и от многото спортни клубове. В момента от спорта имаме школи по футбол и хандбал ", съобщи Николова.

Тя акцентира, че е значимо родителите да спазят периода на записване, който е до 31 август, а преди този момент да се срещнат добре с изискванията за банкет.

" Има доста школи, в които е сложено ограничаване във възрастта. Ние по принцип одобряваме деца от 5 до 18-годишна възраст, само че има школи, в които се допуска, че децата би трябвало да са по-зрели, да вземем за пример по гражданско обучение. Ограничение има и в някои от театралните школи като " Златното ключе ", за която госпожа Папазова е сложила изискване децата да бъдат от V клас нагоре. Всеки родител първо да огледа възрастовия диапазон, тъй като в случай че детето не дава отговор на това изискване, системата ще го отхвърли. Имахме доста позвънявания поради това ", разяснява Николова.

Към момента подадените заявки в електронната система са 1900, настрана от това ръчно са регистрирани и децата от учебното заведение с нарушено зрение и тези от ромски генезис. Реално записаните деца в Общинския комплекс ще са към 2400.

По думите на Николова е мъчно да се одобряват всички деца. Въпреки това управлението се старае да одобри колкото се може повече. По тази причина през септември комплексът ще провежда кастинг за събеседване и среща с децата, на които ще се преценяват техните благоприятни условия и ще се направи асортимент за някои от школите.

Поради това тя моли към родителите, които са подали заявки да наблюдават през септември в електронната система дали тяхното дете е признато или би трябвало да се яви на кастинг. След 15 септември системата ще бъде отворена още веднъж за подаване на заявки и децата ще бъдат записани там, където има свободни места.

" Хубавото е, че даваме право за две школи. Ако детето не е признато в едната, допуска се, че в другата ще е. Рядко се случва да не е признато и на двете места. Направихме това ограничаване до 2 школи, тъй като става несериозно едно дете да е записано в 3 школи. Нито родителят има физическо време да го води на 3 места, нито пък детето в тази ранна нежна възраст може да поеме подобен сериозен ангажимент в 3 напълно разнообразни посоки ", уточни Николова.

Учебната година в Общинския детски комплекс ще стартира на 1 октомври. Обучението е гратис и се реализира в направленията изкуство, просвета и спорт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР