Най-после учените разкриха защо обичаме кучетата си точно като собствените

...
Най-после учените разкриха защо обичаме кучетата си точно като собствените
Коментари Харесай

Кучетата ни манипулират, за да ни накарат да ги обичаме

Най-после учените разкриха за какво обичаме кучетата си тъкмо като личните си деца.

Ново проучване демонстрира, че когато погледнете кучето си в очите, това ускорява активността на “любовния хормон ”- окситоцин и при двата типа. Действа същия механизъм, който оказва помощ на майките да изградят връзката с техните новородени.

Интересно, изследването посочило, че нямаме същата физиологична връзка с вълците, което изяснява освен за какво сме толкоз привързани към четириногите си приятели, само че и по какъв начин кучетата са еволюирали от дивите вълци, с цел да се трансфорат в най-хубавите ни опитомени другари.

Михо Нагасава – началник на проучването, от японският университет Азабу (университет в Япония), изяснява: “Налице са доказателства за дейното деяние на окситоцина, което се ускорява изключително при вглеждането в очите на кучето. Този механизъм може да е в основата на еволюцията на връзката сред индивида и кучето ”.

В предходно проучване на Нагасава е предположено, че кучетата могат да провокират повишаване равнищата на окситоцин в техните притежатели. Но екипът желал да ревизира тази доктрина. За да са сигурни, те събрали 27 кучета в една стая с техните притежатели и двама непознати. Кучетата били напръскани върху носа с физиологичен разтвор или окситоцин.

Женските кучета, които били напръскани с окситоцин, прекарали доста повече време, гледайки към техните притежатели, в сравнение с тези, които били с физиологичен разтвор. И това е провокирало нарастване на равнищата на окситоцин в кръвта, както при притежателите, по този начин и при домашните любимци, което допуска директна противоположна връзка. По някаква причина, мъжките кучета не били толкоз чувствителни към окситоциновия спрей.

Екипът по-късно проучили равнищата окситоцин на опитомени вълци и техните притежатели, които ги отглеждали от раждането им. Но не разкрили връзка сред времетраенето на взирането на вълците в техните притежатели, нито повишение на “любовния хормон ” в кръвта на едните и на другите.

Изследователите споделят, че това допуска, че вълците, които живеели дружно с хората отпреди хиляди години “измамили ” механизма на връзката родител-дете, и вследствие на това, в този момент сме ко-еволюирали в мощната връзка с домашните кучета.

Други откриватели допълват: “Откритията допускат, че кучетата са се възползвали от нашата родителска сензитивност – употребявайки поведенчески похвати, като взирането в очите, с цел да основават усеща за обществена премия и угриженост. Това е мощен механизъм, посредством който кучетата печелят сърцата ни – и в подмяна ние печелим техните. ”

А постоянно сме си мислили, че котките са манипулативни!

Инфо: PSP.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР