Най-после от Общината показаха проекта за Централния площад в Пловдив,

...
Най-после от Общината показаха проекта за Централния площад в Пловдив,
Коментари Харесай

Най-после! Общината показа проекта на площада

Най-после от Общината демонстрираха плана за Централния площад в Пловдив, научи Marica.bg.

Мястото ще има доста функционалности. То ще се употребява като музей навън със съответните осведомителни табели и свободен достъп. На избрани места подземната инфраструктура и построената информационна мрежа ще дадат опция да се организират обособени мероприятия.

Предизвикателство пред проектантите бе това място, което преди просто се използваше за прекосяване, да се трансформира в споделено пространство, изпълнено с живот и събития, които да притеглят хората да прекарват повече време тук.

С смяната на площада се отварят няколко огромни пространства, подобаващи за годишните събития, като „ Панаир на занаятите “, „ Пловдив чете “ и така нататък. Допълнително ще бъдат приобщени територии, като ще се направи връзка с Одеона, с Форум – Изток, Форум – Юг, ще се направи естествена връзка сред двете равнища на площада – разкопките и пешеходната зона.

Римската улица и зоната на магазините ще бъдат маркирани с мраморни плочи. Площадът ще бъде в допълнение озеленен, ще бъдат обособени и водни площи, които ще са завършени като течаща река. Ще бъдат възобновени и фонтаните, които служат като вход към Цар-Симеоновата градина.

Надеждите са за празника на Пловдив площад „ Централен “ да бъде изцяло освежен.

Много значим за историята на Пловдив е откритият надпис от 2 век, който е отдаден на основното тракийско провидение – Херос, който закриля входа, така наречен Западни пропилеи. Досега не е намиран подобен надпис. Той демонстрира, че културата, която се разкрива не е римска, а трако-римска, т.е е по време на римското господство в Тракия.

Западните пропилеи (входът) са значими, тъй като се свързват с основния път, който идва от Сердика и свързва Филипопол с Мала Азия. Те са най-добре непокътнати и проучени, разкрити са в цялата дълбочина и ширина и ще може да се разкрият в цялото си великолепие.

Цялата форумна постройка, която обгръща античния площад ще бъде разказан графично с цвят и поредност от гранитни блокове в площадното пространство, тъй че хората да схванат къде минава античната колонада. Ще бъдат издигнати три колони и един капител. В момента те се реставрират, високи са 6 метра.

Като цяло археологията ще се интегрира в зелено пространство, ще има място, където хората да седнат на каменни седалки и да се любуват на зоната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР