Най-популярните странични ефекти от приемането на антибиотици са гадене и

...
Най-популярните странични ефекти от приемането на антибиотици са гадене и
Коментари Харесай

8 странични ефекта на антибиотиците, за които лекарите не ни казват

Най-популярните странични резултати от приемането на антибиотици са гадене и диария. Почти всеки знае за тях или от лекарите, или от личния си опит. Но американски учени откриха, че най-малко 20% от хората, които са приемали антибиотици в живота си, са имали други странични резултати.

Важно е да отбележим, че страничните резултати са разнообразни при другите хора и че би трябвало да прочетете листовката на лекарството, което приемате. Ето някои странични резултати на антибиотиците:

1. Гъбични инфекции

Антибиотиците трансформират бактериалната среда на нашето тяло, тъй че хората стават уязвими към гъбични инфекции. Те могат да се появяват в устата, по кожата или под ноктите.

Какво би трябвало да извършите?

Ако ви е постановен дълъг курс на лекуване, би трябвало да започнете да приемате противогъбични медикаменти дружно с антибиотиците.

2. Оцветяване на зъбите

Тетрациклин може да докара до оцветяване на зъбите при деца под 8-годишна възраст. Също по този начин в случай че бременна жена приема това лекарство, има късмет бебето да има проблеми със зъбния гланц.

Какво би трябвало да извършите?

Учените неотдавна откриха, че модерният антибиотик Доксициклин не предизвиква оцветяване на зъбите, по тази причина може да бъде взиман без последици. Но, несъмнено, можете да го приемате, единствено в случай че ви е постановен от доктор.

3. Температура

Температурата може да бъде породена от доста неща, с изключение на антибиотиците. Но в случай че вдигнете температура незабавно откакто сте приели антибиотик, може да имате алергична реакция към лекарството.

Какво да извършите?

Температурата евентуално ще спадне сама, само че в случай че е доста висока и не можете да я свалите, консултирайте се с доктор.

4. Алергична реакция

Една от най-опасните антибиотични реакции е алергична реакция. В този случай човек може да има сърбящ обрив, подути клепачи, устни, език и даже гърло, което може да докара до анафилаксия. Понякога в обстановки като тези, доза адреналин може да избави човек.

Не забравяйте, че алергичната реакция към антибиотик не значи, че не можете да приемате никакви антибиотици.

Какво би трябвало да извършите?

Трябва да съобщите на Вашия доктор за вашите алергии и да започнете да приемате антибиотици от друга група. Също по този начин, бъдете деликатни, когато започнете да приемате ново лекарство, което в никакъв случай преди не сте приемали. Ако имате някакви признаци на алергия, неотложно би трябвало да се обърнете към доктор.

5. Чувствителност към слънцето

Някои антибиотици (тетрациклин, флуорохинолон и сулфон) могат да окажат въздействие върху чувствителността на кожата ви към ултравиолетовите лъчи. Ако сте изложени на прекалено много слънчева светлина, до момента в който приемате тези медикаменти, възможностите за слънчево изгаряне са по-високи.
Антибиотиците могат да причинят обрив, даже в случай че човек е прекарал единствено 15 на слънчева светлина.

Какво би трябвало да извършите?

Най-добре е да не бъдете изложени на слънчева светлина от 10:00 до 14:00 часа, да употребявате слънцезащитни артикули и да покривате кожата с облекла.

6. Проблеми със сърцето

Това не се случва постоянно, само че антибиотиците могат да причинят сърдечни проблеми. Те нормално предизвикват аритмия или ниско кръвно налягане.

Какво би трябвало да извършите?

Посетете доктор, с цел да ви предпише друго лекарство.

7. Главоболие и замаяност

Главоболието и замаяността също са доста известни странични резултати, които хората имат при приемането на антибиотици. Но нормално те изчезват откакто спрете да приемате медикаментите.

Какво би трябвало да извършите?

Ако главоболието ви не е доста мощно, можете да вземете болкоуспокояващо. Ако болката е непоносима, би трябвало да посетите доктор.

8. Нежелана бременност

Ако приемате противозачатъчни хапчета и антибиотик по едно и също време, действието на противозачатъчните може да намалее.

Какво да извършите?

По време на приема на антибиотик, използвайте и презерватив.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР