Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата

...
Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата
Коментари Харесай

Ухапванията от кои кърлежи са най-опасни и как да намалим риска

Най-опасни са кърлежите в градските градини, до момента в който кърлежите в природата са редки и не са рискови преносители на болести, това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на Национален център за заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев.
Според него поради заплахата от кърлежи в градовете, страната би трябвало да упражнява надзор върху пръсканията против инсекти по парковете. Той подсети, че носенето на кърлеж за проучвания не дава стопроцентова гаранция за съществуването на болести.
Кантарджиев изясни, че е най-добре ухапаните от кърлеж да одобряват с първото хранене по-късно две таблетки от антибиотика Доксициклин (Doxycycline), който понижава заплахата от вероятно заразяване десетки пъти.
Друг потребен съвет е стопаните, които махат кърлежи от домашните си животни, да употребяват медицински ръкавици, с цел да предотвратят заразяване посредством рани на ръцете.

Професорът подсети, че ефикасният метод за махане на кърлежи е елементарен, като по-късно мястото би трябвало да се дизинфекцира с прозрачен разтвор.
„ Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио. Трябва с тънка пинсета да се хване хоботчето му най-близко до кожата. Друг метод е да се направи възел към кърлежа със здрав конец и да дърпаш.
Относно западнонилската тресчица, пренасяна посредством комари, Кантарджиев успокои, че в България заболеваемостта е доста рядка. Ако 160 души бъдат ухапани от предявител на вируса, признаци демонстрира единствено един човек със относително ясни признаци. Ето и какво тъкмо включват те:

„ Главоболие, температура, загуба на схващане или дезориентация, напъни за повръщане. Ако инцидентно с вас се случи сходно нещо, вярната реакция е незабавно се търси доктор невролог и да се стартира колкото се може по-бързо лекуване. Проблемът е, че неведнъж ухапаните не схващат, че са болни. 15-20% подвигат температура и имат болки в мускулите, само че не схващат, че са болни от нилска тресчица “.
След сходно преболедуване се придобива имунитет.
Приносителите на западнонилската тресчица хапят след 18 ч., тъй че прозорците би трябвало да се замрежват или да се употребяват апарати за отбиване. Проф. Кантарджиев подсети, че препаратите репеленти също са ефикасен метод за отбиване на комари. Репелентите не трябва да се употребяват върху бебета, посочи той.
Инфо: Брадва

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР