Най-общо казано, понятието Зелена икономика включва в себе си повишаване

...
Най-общо казано, понятието Зелена икономика включва в себе си повишаване
Коментари Харесай

Колко емисии отделят гроздето или кравите? Този калкулатор изчислява индивидуалния отпечатък на всяко стопанство

Най-общо казано, понятието " Зелена стопанска система " включва в себе си повишение на общественото богатство и общественото тъждество, както и понижаване на рисковете за околната среда и екологичния дефицит. Постигането на " зелената стопанска система " значи ниски въглеродни излъчвания, дейно потребление на естествените запаси и обществена отговорност. Още в края на 2008 година Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (ЮНЕП) дефинира зелената стопанска система като " система от стопански действия, свързани с производството, дистрибуцията и потреблението на артикули и услуги, които ще подобрят благосъстоянието на хората в дълготраен проект, без да излагат бъдещите генерации на обилни екологични опасности и екологичен дефицит ".

В подтекста на времето, в което живеем, тези неща са извънредно значими за всеки виновен бизнес. Един от секторите, при който актуалните екологични решения са от особена значимост, е земеделието. За всеки земеделец е въпрос на социална отговорност да обезпечи понижаване на въглеродните излъчвания, да не пречи на биоразнообразието и да предотврати загуба на екосистемата.
 Снимка 591534
Агро калкулатор в помощ на българските земеделци

Опазването на околната среда и намаляването на въглеродния отпечатък не е по никакъв начин лесна задача и тук на помощ идва един новаторски артикул на ОББ, наименуван. Най-хубавото е, че с изключение на потребен, той е и изцяло безвъзмезден.

, част от белгийската финансова група КВС, създаде този неповторим за България цифров инструмент за резистентност в бранш " Земеделие ". пресмята въглеродните излъчвания, оставяни от обещано произвеждане и е гратис наличен на уеб страницата на банката.

Иновативната услуга разрешава на всички аграрни производители, клиенти или не на финансовата институция, посредством няколко лесни стъпки да създадат пресмятане на въглеродния отпечатък на своите стопанствата - парниковите газове от активността им, в еквивалент на въглероден двуокис.

самичък пресмята емисионния отпечатък от селскостопанските действия и генерира самостоятелен отчет. В него са посочени областите в производството, на които следва да се обърне внимание. Освен това се дават и съответни рекомендации в кои действия всяко стопанство ще може да усъвършенства екологичното си влияние.

Създадена като част от Програмата за стабилно финансиране на ОББ, методологията на Калкулатора е създадена със съдействието и експертизата на Института за земеделска стопанска система. Цялостното решение е лично ноу-хау на банката в помощ на всички представители на земеделския бранш.

В обсега на цифровия инструмент попадат 28 от най-често упражняваните аграрни действия в България, като фокусът е върху знаците на тези от тях, които образуват главната част от парниковите излъчвания на бранша - метан (CH4), диазотен диоксид (N2O) и въглероден диоксид (CO2).

Паралелно с изчисляването на резултата, стойностите автоматизирано се съпоставят с осреднени индикатори за България, с което се дава оценка на въглеродния отпечатък за всяко стопанство, като се обгръщат главните му действия. След регистрация се дава опция за приемане на доклад с съответни рекомендации за усъвършенстване на база резултата от оценката.

Темата за климатичните промени, следствията от световното стопляне и честите естествени бедствия от ден на ден постановат слагането на устойчивото развиване в центъра на вниманието на обществото. Бързото адаптиране на бизнеса и съответно на селскостопанския бранш към трансформацията, в резултат на екологичните промени и в отговор на политиките в тази посока, ще бъде от решаващо значение за страната, икономическото развиване и конкурентоспособността през идващите години.

е работещо решение за земеделците, с което им се дава опция да оценят въздействието си върху околната среда и в следствие да възнамеряват ограничения за прехода към стабилно земеделие.
 Снимка 591535
Как да работим с Агро калкулатора?

В няколко лесни стъпки всеки аграрни производител може да пресметна какъв е въглеродния отпечатък, който остава в резултат на активността си. Както уточнихме и по-рано, калкулаторът обгръща 28 от най-често упражняваните действия у нас и се концентрира върху тези от тях, които образуват главната част от парниковите излъчвания на бранша, а точно метан, диазотен диоксид и въглероден диоксид.

При растениевъдството изчисленията се базират на употребяваните за едногодишен интервал на обещано стопанство количества торове, химикали, горива и получените междинни добиви.

При отглеждането на животни се регистрират характерностите на развъждане и хранене на животните, както и практиките за предпазване на оборската тор.

Това, което всеки земеделец би трябвало да направи, е просто да натисне старт на, който ще откри в уеб страницата на ОББ, след което да избере региона в България, в която се намира неговото стопанство. След това калкулаторът препраща към типа стопанство. После производителят попълня другите стойности от неговата съответна активност и натиска бутон пресмятане.

Отговорността към опазването на околната среда е от основно значение за постигането на зелената стопанска система, която има за цел да следва модел за стабилно развиване и да направи стъпки, които няма да изострят несъответствието на климата с екологичния недостиг.

Селското стопанство и опазването на природата могат да вървят ръка за ръка. Селските региони на България са измежду най-ценните територии в Европа поради непокътнатата природа, богатото културно завещание и обществената си значителност. Земеделските земи покриват повече от половината от територията на страната, като една четвърт от тях са с " висока естествена стойност ". Затова и виновното значение към природата от страна на земеделските производители е въпрос на отговорност - персонална и социална.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР