Най-новият флот от спътници на компанията SpaceX изпадат от орбита

...
Най-новият флот от спътници на компанията SpaceX изпадат от орбита
Коментари Харесай

SpaceX  изгуби 40 спътника заради геомагнитна буря

Най-новият флот от спътници на компанията SpaceX изпадат от орбита след слънчева стихия, съобщи Асошиейтед прес. До 40 от 49-те дребни спътници, изстреляни предходната седмица, или са се върнали в атмосферата и са изгорели, или са на път да го създадат, заяви компанията.

Причината е геомагнитна стихия предишния петък, която е направила атмосферата по-плътна. Това е нараснало съпротивлението и на процедура е обрекло спътниците.

Наземните диспечери са се пробвали да спасят спътниците, като са ги сложили в режим на хибернация и са ги насочили да летят по този начин, че да понижат до най-малко съпротивлението. Но атмосферното влияние е било прекомерно огромно и спътниците не са съумели да се разсънят и да се изкачат на по-висока, по-стабилна орбита.

SpaceX Loses 40 Starlink Satellites From Latest Launch Due
to Geomagnetic Storm
— TexasDem (@TexasDem2)

SpaceX към момента разполага с близо 2 000 спътника " Старлинк ", които обезпечават интернет услуги в отдалечени кътчета на света. Те обикалят земното кълбо на височина над 550 км.

Спътниците, наранени от слънчевата стихия, са били на краткотрайна ниска орбита. " SpaceX съзнателно ги изстрелва по този начин, с цел да може възможните изпаднали спътници бързо да се върнат в атмосферата и да не съставляват опасност за други галактически апарати.

Според компанията няма заплаха от тези падащи спътници нито на орбита, нито на Земята.

Всеки от тях тежи по-малко от фунта 260 кг.

SpaceX разказва случая като " неповторима обстановка ". Такива геомагнитни стихии се предизвикват от интензивна слънчева интензивност, като да вземем за пример изригвания, които могат да изпратят потоци плазма от слънчевата корона, устремени в космоса и към Земята.

SpaceX ditches most of its latest batch of Starlink satellites due to disruptions from a geomagnetic storm.
— Ars Technica (@arstechnica)

След изстрелването на първите спътници " Старлинк " през 2019 година Елон Мъск планува съзвездие от още хиляди, с цел да усили интернет услугите.

Астрономите са обезпокоени, че тези мегасъзвездия ще провалят нощните наблюдения от Земята. Международният астрономически съюз основава нов център за запазване на тъмното небе.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР