Най-новата пиеса на световноизвестния и добре познат и у нас

...
Най-новата пиеса на световноизвестния и добре познат и у нас
Коментари Харесай

Театър: "Фицрой"

Най-новата пиеса на световноизвестния и добре прочут и у нас драматург от Барселона Жорди Галсеран ( " Методът Грьонхолм ", " Канкун ", " Дакота " ) носи името на планински връх. Назъбеният и висок 3375 м Фицрой се извисява трагично в Южна Патагония, на границата сред Аржентина и Чили и се смята за един от най-трудните за нанагорнище. Върху неговите непристъпни, стръмни стени драматургът разполага четири алпинистки, твърдо решени да бъдат първите дами, които са го покорили.

На сцената ги заварваме високо измежду страховитите зъбери в последната им краткотрайна база, към час преди началото на финалната офанзива нагоре. Четирите дами с неспокойствие чакат вести за последните синоптични прогнози от един мъжки глас, който се включва понякога по радиоприемника от базовия лагер, с цел да дава упътвания.

Неговата роля не е инцидентна, както няма и нищо инцидентно в пиесите на Галсеран. И този текст показва умеенето му да композира завладяващи сюжети, повлияни от драматургичните обичаи на театъра, киното и малкия екран. От театъра Галсеран е взел класическото предписание за единение на време, място и деяние, а от филмите идва усетът за съспенс и изненада, както и за вулканичната женска емоционалност, позната от теленовелите и филмите на Педро Алмодовар.
Фотограф: Стефан Н. Щерев
Не бива да издавам прекалено много, с цел да не скапвам удоволствието при първо гледане, само че може би въпреки всичко стана ясно, че във " Фицрой " сюжетът се върти към покоряването на върха - ще съумеят ли четирите героини, с какви компликации ще се сблъскат, ще има ли жертви? Тази класическа история за премеждие е напоена с умерена доза сексизъм. Част от тръпката е като при женски футбол - една сурова и брутална, обичайно одобрявана за мъжка територия бива овладяна от " нежния пол ", като тук това води по едно и също време до драма и комедия. С инстинкта си на съвременен европеец, претърпял вълните на феминизма, създателят се пробва напълно съществено да прекатурва и премисля обичайните стандарти, само че редом с това не стопира да гребе и от най-стария извор за комизъм още от времето на Аристофан - разликите и войните сред половете.

Омотани с алпийски въжета, въоръжени с шлемове, челници и карабинери, четирите героини са подготвени за корица на National Geographic. Само че в самото зрелище сходен храбър кадър се появява едвам най-после и напълно за малко, преди да угасне осветлението. Нещо му пречи да бъде закрепен, тъй като фигурите са неспокойни. На ръба на физическото безсилие четирите героини не се стопират. Местят се, подхлъзват се, спъват се и приказват, приказват, приказват. Шегуват се, описват вицове, фантазии и секрети, откровеничат и спорят и не след дълго разреденият планински въздух става тежък и радушен като в психотерапевтичен кабинет. Женският тим сплотено се изправя против природата извън, само че дали ще се разпадне от напора на природата от вътрешната страна?

" Фицрой ", чиято международна премиера се състоя през септември в спектакъл " Зад канала " под режисурата на Явор Гърдев, е автентично замислена пиеса, в която има и парадокси, които се трансферират и в представлението. Формалната трудност идва от това, че в театъра по принцип е мъчно да се показа такава, панорамно разгърната на фона на сюблимната и недостъпна природа история - тя би звучала надалеч по-убедително на кино. Сценографията на Свила Величкова и Ванина Цандева е съумяла да откри ненапълно съответен ключ, запълвайки цялото театрално пространство със заплашителна и тъмна отвесна стена, която като че ли смалява четирите актриси - Ирини Жамбонас, Анастасия Лютова, Христина Караиванова и Каталин Старейшинска.
Капитал - брой 41
Психологическата компликация идва от сложността на самите женски облици. Те са ярки, многопластови и вътрешно спорни (и таман затова забавни!), но ми се коства, че както в самия текст, по този начин и в актьорското осъществяване към момента се търси правилният баланс. Има места, в които пиесата е доста бъбрива, има и места, в които актрисите прекаляват с играта на " мъжки девойки " и от време на време сцените на невъзмутимо тактическо дебнене минават в искрено надвикване. Въпреки това пиеса като " Фицрой " е изобретение и с нея българският спектакъл декларира мощен старт за новия, уви, към момента епидемиологичен, сезон.

Следващите представления са на 16 и 30 октомври, Малък градски спектакъл " Зад канала "
Автор: Стефан Н. Щерев
Най-новата пиеса на световноизвестния и добре прочут и у нас драматург от Барселона Жорди Галсеран ( " Методът Грьонхолм ", " Канкун ", " Дакота " ) носи името на планински връх. Назъбеният и висок 3375 м Фицрой се извисява трагично в Южна Патагония, на границата сред Аржентина и Чили и се смята за един от най-трудните за нанагорнище. Върху неговите непристъпни, стръмни стени драматургът разполага четири алпинистки, твърдо решени да бъдат първите дами, които са го покорили.На сцената ги заварваме високо измежду страховитите зъбери в последната им краткотрайна база, към час преди началото на финалната офанзива нагоре. Четирите дами с неспокойствие чакат вести за последните синоптични прогнози от един мъжки глас, който се включва понякога по радиоприемника от базовия лагер, с цел да дава упътвания.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Асен Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР