Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 8 и

...
Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 8 и
Коментари Харесай

Синоптикът Красимир Стоев от НИМХ към БАН огласи прогнозата за целия месец ноември

Най-ниските температури през ноември ще бъдат сред минус 8 и минус 3 градуса, по Черноморието - към 0 градуса, а най-високите ще са сред 15 и 20 градуса. Това заяви пред Българска телеграфна агенция Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките (НИМХ).

По думите му през ноември се чака междинната месечна температура да бъде към и под нормата, която за Северна България и Горнотракийската равнина е сред 5 и 8 градуса, за високите полета - сред 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - сред 8 и 10, а в планинските региони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските региони - сред 60 и 90 литра на квадратен метър.

През първите дни от ноември ще доминира слънчево време, температурите ще се покачат, само че ще останат по-ниски от нормалните. Към 3-4 ноември през страната ще премине бърз леден атмосферен фронт. Облачността ще се усили и на обособени места ще превали дъжд и температурите едва ще се намалят.

Относително усъвършенстване на времето и покачване на температурите се чака от 5 до 7 ноември. През последните дни от десетдневието облачността още веднъж ще се усили и тук-там ще има превалявания: в равнините от дъжд, а в планините - от сняг. Температурите ще се намалят.

И през второто десетдневие динамичността на атмосферните процеси ще остане нараснала и времето ще е изменчиво. Около 12, 17 и 20 ноември ще има нараснала възможност за прекосяване на атмосферни разстройства. Ще има и превалявания, като с понижението на температурите дъждът по високите полета и в Предбалкана ще минава в сняг.

През множеството дни от третото десетдневие времето ще се дефинира от антициклонален вид атмосферна циркулация. Динамиката ще намалее и над страната ще доминира облачно, в равнините и мъгливо време. Повече слънчеви часове ще има в планинските региони.

Според астрономическата информация при започване на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и 1 минута, и залязва в 17 часа и 19 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 18 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 36 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 18 минути. Фазите на луната през месеца са: на 4 ноември - пълнолуние, на 10 - последна четвърт, на 18 - новолуние, а на 26 ноември -
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР