Най-ниска е 14-дневната заболеваемост от COVID-19 във възрастовата група 0-19

...
Най-ниска е 14-дневната заболеваемост от COVID-19 във възрастовата група 0-19
Коментари Харесай

Ангел Кунчев предлага в училищата да се ползват и бързи антигенни тестове

Най-ниска е 14-дневната заболеваемост от COVID-19 във възрастовата група 0-19 година - 155,64 на 100 хиляди души, демонстрира отчет от основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев до министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Докладът е оповестен на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. При новорегистрираните случаи измежду децата на възраст шест-девет години има равнище на задържане по данни на Единния информативен портал към 30 ноември.

Най-висока е 14-дневната заболеваемост във възрастовата група 70-79 година - 577,06 на 100 хиляди, и в групата 60-69 година - 573,68 на 100 хиляди. Отчита се наклонност на понижаване на новорегистрираните случаи във всички възрастови групи.

Спад се следи и в 14-дневната смъртност в страната, която все още е 24,61 на 100 хиляди души. Намалява и броят на лицата, нуждаещи се от хоспитализация и от интензивно лекуване и грижа, е посочено още в отчета.

По данни на Министерството на образованието и науката, за интервала 10-26 ноември 2021 година в страната са били извършени 600 000 теста на възпитаници от първи до четвърти клас, като единствено при 0,002 на 100 от тях (116 деца) са били регистрирани позитивни резултати, се показва още в отчета. „ Необходимо е да се организира спомагателен разбор на успеваемостта на употребяваните проби в учебна среда, като се следи записаната заболяемост в посочената възраст през идните седмици “, се споделя в отчета на основния държавен здравен контрольор.

" В тази връзка и поради регистриран дефицит на неинвазивни бързи антигенни проби за слюнка, с които да се обезпечи двукратно проучване на учениците за SARS-CoV-2 като мярка за образуване на безвредна образователна среда, предлагам да се обмисли опцията за закупуване на бързи антигенни проби с назален секрет, с сензитивност по-висока от тестванията със слюнка. Това ще разреши допълнение на типовете бързи антигенни проби, които да се употребяват в учебните заведения и опция за застраховане на всички възпитаници с двукратно проучване всяка седмица, чиито родители са заявили единодушие за това ", се добавя още в документа.

В заповед на министър Кацаров, издадена в четвъртък, е указано, че от 6 декември учениците ще се изследват един път седмично, а педагогическият и непедагогическият личен състав - два пъти седмично, като се изключи тези, които имат документ за имунизация, преболедуване или проучване.

Изискването всички възпитаници от пети до дванадесети клас, както и педагогическият и непедагогическият личен състав в учебните заведения да носят защитна маска за лице по време на престоя и образованието им в учебните заведения е годно.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР