Най-напрегнато миналата нощ беше положението в община Смолян, но бедстващи

...
Най-напрегнато миналата нощ беше положението в община Смолян, но бедстващи
Коментари Харесай

Николай Николов: Най-сложна е обстановката в Смолян

Най-напрегнато предходната нощ беше ситуацията в община Смолян, само че бедстващи хора няма. Рязко са се покачили равнищата на реките Черна и Арда.

Това сподели основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” пред Българска национална телевизия.

Хората, които работят по попречване на бедствия, са били готови, взети са били превантивни ограничения. На сериозните сектори се концентрират повече хора, да се доставят инертни материали и да се направи такава организация, при която в случай че равнището на реките внезапно се увеличи, да могат да се повдигнат краткотрайни насипи, изясни Николов. Такава още не е построена за Смолян, само че в София има на доста места, добави той. В организацията помагали кметът на града и зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Тази заран дъждът в града още веднъж е почнал. Остава заплахата тук-там река Черна да излезе от коритото си. Заради проливните дъждове на доста места са се образували свлачища и има откъснати села. Това са Киселчово, Мугла, Стикъл. Кметът на града Николай Мелемов удостовери, че обстановката е комплицирана, само че всички рискови точки се следят. Работи се взаимно с Министерство на вътрешните работи и с пожарна сигурност.

Бедствено състояние на територията на цялата община Смолян разгласи през нощта кметът Николай Мелемов поради проливните превалявания и пълноводието на реките Черна и Бяла и прелелите дерета, оповестява БНР. Щабът за осъществяване на общинския проект за отбрана при бедствия, назначен със заповед на кмета, минава на непрестанен режим на работа до преодоляване на бедствието.

По информация от Областната администрация пътят до златоградското село Долен към момента е мъчно пристъпен, само че там рецесията към този момент е отминала. Вчера в селото почина човек, когато кално свлачище е съборило ловната хижа.

От Министерство на вътрешните работи оповестяват, че към 10 ч. ситуацията в страната е естествена, обезпечени са екипи, които на място наблюдават най-застрашените сектори.

В Кюстендил са получени общо 19 сигнала за усложнена конюнктура в региона. Обявено е отчасти бедствено състояние за общ. Кюстендил и е въведен проект за отбрана при бедствия в част „ Наводнение “. Вследствие на наводняване, провокирано от повишение равнището на река Бистрица в региона на с. Гърляно и с. Долно село, с изключение на екипи на ПБЗН е привлечена техника за НАВР от строителна компания Рила - 2 багера, 3 камиона и кран. Прочистено е речното корито и светлите отвори на два моста в двете села. Насипана е едра скална маса на проблематичните сектори от речното корито. Превантивно стопаните на къщите, които са наоколо до реката в с. Гърляно са изтеглени на по-безопасно място и след намаление равнището на реката те се завърнаха по домовете си. С техника на община Невестино е направено пречистване на речното корито на река Елешница в с. Ваксево.

В Дупница на ул. „ Васил Расолков “ в непосредствена непосредственост до река Отовица е паднала подпорна стена на двор на къща. Къщата се намира на три метра от реката и заради заплаха от подкопаване на основите й двамата поданици са евакуирани при родственици.

През цялото денонощие в сериозните сектори на водоемите е проведено наблюдаване.

В момента няма настоящи екипи на ПБЗН на терен, ситуацията се възстановява.

В Перник са получени 97 сигнала, свързани с усложнената метеорологична конюнктура. Те са били най-вече за наводнени изби и сектори от пътната инфраструктура. На терен са работили 8 екипа на ПБЗН с към 24 чиновници и с 8 автомобила. Най-тежка остава ситуацията в кварталите Мошино, Изток и Клепало.

В столицата пожарните и избавителните екипи са реагирали на над 80 сигнала, осъществени са 60 отводнявания, обезпечени са 17 наряди. Към момента има 3 сигнала за наводнени изби, приземени етаж и дворове. По-критична точка остава бент. Суходол, където на място има екип с хидромодул на ССОД. Нивото на водоема, все още е в норма. При нужда се изпуска следено.

Обстановката се възстановява в останалите сериозно сектори. Продължава контролът по сериозните точки на равнищата на реките и язовирите.

В Берковица пожарни и избавителни екипи са направили 5 отводнявания на изби на жилищни сгради;във Вършец – 9 сходни интервенции.

Към момента ситуацията на територията на област Монтана е нормализирана. Няма настоящи екипи на ПБЗН. Валежите са спрели, основана организация за ежечасно наблюдаване на сериозните сектори на реки и язовири.

В Смолян са постъпили 25 сигнала, най-вече за наводнени изби, пътни сектори и премахване на рискови предмети. Към 21:15 ч. на 02.12.2017 година със заповед на кмета на община Смолян, в резултат на проливните дъждове на територията на общината и пълноводието на р. Черна и р. Бяла, е оповестено бедствено състояние на територията на цялата община Смолян. Мобилизирани са компании, разполагащи с подобаваща техника за отпушване на дерета и корита на реки.

Към момента ситуацията е естествена, водите в речните корита са нараснали, само че няма преливане на водоеми. Направена е организация кметските наместници да наблюдават за равнището на реките. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР