Най-накрая! Днес, на 2-ри март, в 09:49 ч. българско време,

...
Най-накрая! Днес, на 2-ри март, в 09:49 ч. българско време,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Първият космически кораб Крю Драгън излетя към Международната космическа станция!

Най-накрая! Днес, на 2-ри март, в 09:49 ч. българско време, от галактическия център Кенеди излетя ракетата на СпейсЕкс “Фолкън 9 ” с първия галактически транспортен съд “Крю Драгън ”. Цели осем години след края на програмата “Космическа совалка ”, от американска територия към орбита излетя нов транспортен съд, предопределен за транспорт на астронавти към Международната галактическа станция. 

Като за дебют днешният полет е роботизиран, а на борда на “Крю Драгън ” лети манекенката Рипли, кръстена на основната героиня от “Пришълецът ”. Тя е екипирана с сензори, които предават скъпи данни към наземните ръководители. СпейсЕкс добави и плюшена играчка с формата на Земята като част от традициите в пилотираната космонавтика, която след разкачването на кораба от втората степен на ракетата-носител стартира да се рее свободно в условия на микрогравитация. 

Пред СпейсЕкс следва сериозна осемдневна задача, в границите на която компанията ще би трябвало да показва способността на “Крю Драгън ” да транспортира хора към МКС. От изключително значимо значение е да бъде извършено сполучливо съединяване с орбиталния комплекс. То е планувано за на следващия ден, 3-ти март в към 13:00 ч. българско време. Космическият транспортен съд ще стои прикачен към станцията до 8-ми март, след което ще се върне на Земята посредством приводняване в Атлантическия океан. 

Стига тестовата задача на “Крю Драгън ” да завърши сполучливо, НАСА ще скъса със зависимостта от Русия за превозването на астронавти. Първият пилотиран полет може да е реалност още през юли и тогава на борда на кораба ще полетят астронавтите Робърт Бенкен и Дъг Хърли. Дотогава обаче СпейсЕкс ще би трябвало да проучва резултатите от актуалната задача, както и да организира тест на системите за спешно избавяне по време на полет. Отчитайки шанса за отлагания, допустимо е пилотираната задача да бъде извършена през есента или даже по-късно.

До този миг има още време, а в този момент сме фокусирани върху сегашния “Крю Драгън ”. Следете страниците на КОСМОС БГ за настоящи вести от задачата му.

По време на утрешното доближаване на кораба с МКС, скачването ще бъде следено от модула “Купола ” от астронавтката на НАСА Ан МакКлейн и нейния канадски сътрудник Дейвид Сен-Жак. Основна разлика сред товарния “Драгън ” и “Крю Драгън ” е, че до момента в който “Драгън ” доближаваше станцията изпод, чакайки да бъде захванат от роботизираната ръка на станцията, “Крю Драгън ” ще се насочи фронтално към МКС, с цел да извърши директно стиковане с Международния адаптер за съединяване. До последно Русия като основен сътрудник от програмата отхвърляше да утвърди “Крю Драгън ” за съединяване, базирайки се на вероятния риск заради възможен отвод на компютрите. Изглежда обаче, че Роскосмос и НАСА са постигнали някакъв консенсус и съветският космонавт на борда Олег Кононенко ще прави независим мониторинг на скачването на “Крю Драгън ”. 

Другият сериозен миг от задачата е кацането, което ще стане чрез четири парашута. Комисията за сигурност на НАСА ще следи приводняването с изострено внимание, защото то се смята за един от най-рискованите стадии на пилотирана задача. 

След като задачата на “Крю Драгън ” завърши, идните месеци ще са доста натоварени за програмата на Международната галактическа станция. На 14-ти март ще излети нов пилотиран транспортен съд “Союз ”, който ще би трябвало да достави на МКС съветския астронавт Алексей Овчинин и неговия американски сътрудник Ник Хейг (това е екипажът, който извърши спешно кацане през октомври предходната година след щета на ракетата-носител). С тях към орбита ще се насочи и американската астронавтка Кристина Кох. Ще има три излизания в открития космос на астронавти в края на март и началото на април. На 17-ти април следва изстрелването на товарен американски транспортен съд “Сигнус ”, а по-късно – на още един товарен транспортен съд на СпейсЕкс, този път общоприет “Драгън ”. 

Някъде след тези задачи Боинг ще организира първото тестово изстрелване на галактическия транспортен съд “Старлайнър ”, който, сходно на “Крю Драгън ”, е предопределен да транспортира хора до орбита. Така НАСА, разполагайки с два галактически кораба, ще се подсигури при положение на нова повреда и няма да допусне ново огромно спиране на пилотираните галактически полети. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР