Най-награждаваният и успешен хърватски роман Унтерщат“ излиза в превод на

...
Най-награждаваният и успешен хърватски роман Унтерщат“ излиза в превод на
Коментари Харесай

Иска се смелост да се върнеш към това, от което си избягал

Най-награждаваният и сполучлив хърватски разказ „ Унтерщат “ излиза в превод на български език. Авторката му Ивана Шоят-Кучи е у нас, с цел да показа творбата си в София и Пловдив. Унтерщат е част от град Осиек. На немски значи Долен град. 
" Унтерщат " е история за свободата на избора, за любовта, войната, премълчаните истини, завръщането.

" Много хора премълчават най-лошите неща, които са им се случили и с това премълчаване се основават демони. Болката се преодолява единствено с говоренето за нея ", има вяра Ивана Шоят. В предаването " Хоризонт до обед " тя показа, че е решила да опише историята на немците в Хърватия след Втората международна война, която е научила инцидентно. Женските облици в нея са от основно значение:

" Жената носи традицията. Тя носи всичко. Мъжете могат да отидат на война и да не се върнат, само че дамата придвижва традициите. Мъжът може да се пропие, да полудее, да излезе отвън релсите, само че в случай че дамата стои устойчиво, тя носи цялата отговорност за фамилията. Пропадат фамилиите, в които дамите полудяват. "

Иска се храброст да се върнеш към това, от което си избягал, от което си се страхувал, сподели още хърватската писателка във връзка ориста на една от героините в романа:

" Всички в живота си сме били наранени, само че в случай че желаеме да останем естествени до края, би трябвало да излекуваме тези рани, с цел да не страдаме повече. "

Ивана Шоят е уверена, че писането може да лекува. 

„ Унтерщат “ е притежател на най-големите литературни награди в Хърватия, а Ивана Шоят-Кучи - измежду най-влиятелните модерни хърватски авторки. Родена е през 1971 година в Осиек, където учи математика и физика в Педагогическия факултет. Осем години е живяла в Белгия, където се дипломира със компетентност „ Френски език “. Автор е на три романа, три сборника с разкази и четири поетични книги.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР