Най-мощният в света апарат за ядрено-магнитен резонанс направи първи изображения

...
Най-мощният в света апарат за ядрено-магнитен резонанс направи първи изображения
Коментари Харесай

Най-мощният апарат за ядрено-магнитен резонанс в света е готов да разкрие тайните на човешкия мозък

Най-мощният в света уред за ядрено-магнитен резонанс направи първи изображения на човешкия мозък и към този момент е подготвен да даде по-добра визия за неговото действие, както и за някои невродегенеративни и психиатрични болести, оповестява Българска телеграфна агенция.

През 2021 година откривателите във френския теоретичен институт CEA бяха решили да прекратят работата си, преди здравните управляващи да дадат зелена светлина за проучване на хора. 

В последните няколко месеца към двадесет здрави доброволци съумяха да стигнат до машината, която направи първите изображения на мозъците им.

Подобно равнище " в никакъв случай не е постигано в CEA ", споделя Александър Виньо, физик и шеф на научните проучвания в института. 

Магнитната индукция доближава 11,7 тесла, което дава опция да се получат 10 пъти по-прецизни изображения от тези в лечебните заведения, където мощността на магнитно-резонансните скенери не надвишава 3 тесла.

  " С тази машина можем да забележим дребните съдове, които зареждат черепната кора, или елементи от дребния мозък, които до момента бяха съвсем невидими ", разяснява Виньо.

" Това първо достижение в света ще ни разреши да откриваме и лекуваме по-добре мозъчните болести ", сподели министърът на научните проучвания Силви Рьотайо в изказване за Агенция Франс Прес.

Машината съставлява 132-тонен магнит, ситуиран в цилиндър с дължина 5 метра и същата височина, формиран от намотка с ток от 1500 ампера. Тя има отвор с широчина 90 см, в който може да се побере човешко тяло. 

Това техническо достижение, резултат от френско-германско партньорство, изисква повече от 20 години проучвания.

Една от задачите на този необикновен ядрено-магнитен резонанс е да се усъвършенства разбирането ни за анатомията на мозъка и областите, които се задействат при осъществяването на избрани задания. 

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР