Най-мощната геомагнитна буря на Земята от повече от две десетилетия

...
Най-мощната геомагнитна буря на Земята от повече от две десетилетия
Коментари Харесай

Юни идва с мощни магнитни бури и полярни сияния

Най-мощната геомагнитна стихия на Земята от повече от две десетилетия се случи сред 10 и 12 май и обрисува небето с цветни полярни сияния чак до Флорида и Мексико в извънредно рядко събитие.

Това е резултат от минимум пет слънчеви стихии, които удариха Земята по едно и също време, всички произхождащи от солидно слънчево леке, известно като деен район 3664 (наричан още AR3664 и AR13664), мрачно леке ​​върху слънцето, повече от 15 пъти по-широко от Земята. Баражът от заредени частици се сблъска с магнитосферата на Земята, която ги насочи по линиите на магнитното поле към полюсите, генерирайки живи полярни сияния по пътя.

Най-важното е, че последствията от слънчевите стихии дойдоха няколко нощи след майското новолуние, когато нощното небе беше свободно от лунна светлина - правейки даже слабите полярни сияния по-лесни за наблюдаване. 

Тъй като слънцето се върти към оста си един път на всеки 27 дни, слънчевото леке ​​изчезна към седмица по-късно, само че не спря да създава слънчеви изригвания. На 20 май то излъчи слънчево изригване, оценено като X12, най-силното от септември 2017 година То беше следено от галактическия транспортен съд Solar Orbiter на  Европейската галактическа организация.

AR3664/AR13664 в този момент става очевидно още веднъж, до момента в който слънцето се върти - и още веднъж ще бъде обърнато към Земята по време на новолунието на 6 юни. 

" Ще се подравни добре ", каза Райън Френч, слънчев физик в Националната слънчева обсерватория (NSO) в Боулдър, Колорадо.  " Веднага щом слънчевото леке ​​започне да се появява, ще влезем в прозореца на опцията [за гледане на сияния]. "  

Чудовищното слънчево леке ​​ще се появи още веднъж в края на май/началото на юни, само че когато слънчевото леке ​​достигне центъра на слънцето, от наша позиция системата слънце-Земя ще бъде най-свързана. Това е моментът, когато нашата планета е най-вероятно да бъде наранена от слънчево време, което евентуално ще докара до ново проявяване на полярни сияния на ниски географски ширини.

Новолунието на 6 юни изгрява тъкмо 27 дни след 10 май, тъй че бъдете нащрек няколко нощи преди и след тази дата - единствено при положение, че се повтори рисковата геомагнитна интензивност от предишния месец. Ако полярните сияния се виждат покрай вас, ще би трябвало да се отдалечите от затъмняващите облаци и градските светлини, с цел да можете да ги видите, предвиждат от meteobalkans .

Дори след новолунието през юни към момента може да има други шансове да хванете полярното зарево покрай вас тази година. Слънчевите петна се появяват по-често - и провокират по-мощни слънчеви изригвания - по време на пика на 11-годишния цикъл на интензивност на слънцето, прочут като безоблачен най-много. Учените подозират, че максимумът на настоящия цикъл може към този момент да е в ход и да ни удря по-рано и по-силно, в сравнение с се предполагаше преди. Но няма да можем да определим точното време на максимума, до момента в който не завърши и слънчевата интензивност най-сетне още веднъж утихне.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР