Най-мощен генератор на социално напрежение е повишаването на цените. Това

...
Най-мощен генератор на социално напрежение е повишаването на цените. Това
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Скокът на цените ерозира подкрепата за кабинета, казусът Македония може да взриви коалицията

Най-мощен генератор на обществено напрежение е повишението на цените. Това е и главният проблем на ръководещите, който ерозира неговата поддръжка. Това съобщи политологът Димитър Ганев от Изследователски център „ Тренд “ пред БГНЕС.

Регистрираме няколко месечен тренд на спад в публичната поддръжка за държавното управление и за „ Продължаваме промяната “. Не се вижда на хоризонта проблем, който да обърне тази наклонност и кабинетът да стартира да натрупа доверие. Не съм сигурен дали ще има миг на внезапен срив, само че наклонността е такава и тя най-вероятно ще се резервира, сподели Ганев.

Можем да сме сигурни в едно. При възможни предварителни парламентарни избори, парламентарното уравнение няма да бъде по-лесно от това в този момент. В момента имаме комплициран парламент, 7 обединения, нито една не се приближава до болшинство и се постанова коалиция от 4 партии. Участниците в идващото Народно заседание няма да бъдат по-малко, а даже могат да са повече. Ще имаме следващ накълцан парламент с 6, 7, 8 партии и още веднъж ще се изискват доста комплицирани съдружни взаимоотношения.

ГЕРБ могат да се върнат на власт, само че това няма да е този ГЕРБ, който сме привикнали да следим, счита той.

„ ГЕРБ, който познаваме беше преобладаваща партия, с сред 90 и 120 мандата в другите мандати, на която и трябваха още един, до двама сътрудници с цел да образуват държавно управление. И във всички ГЕРБ бе в мощно преобладаваща позиция. Това, което ще забележим след последващи избори, в случай че ГЕРБ се върнат на власт, ще бъде един ГЕРБ с релативно по-малка тежест, който ще би трябвало да се преценява с доста комплицирана съдружна настройка и надалеч няма да е толкоз по-голям от сътрудниците си, изясни Ганев.

Няма никакво подозрение, че най-големите пострадали от учредяването на партията на Стефан Янев ще бъдат Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ Продължаваме промяната “. Те ща са главните електорални донори на тази нова партия, твърди политологът.

Немалка част от последователите на „ ИТН “ са с антисистемни настроения. Пребиваването във властта на партия с подобен електорат води до спад в поддръжката. Трифонов се пробва да играе нещо като съпротива измежду ръководещите, да се дистанцира, отговаряйки на тези настроения на своите симпатизанти. Казусите като този с Българска народна банка мъчно ще съборят държавното управление, като накарат Има Такъв Народ да отдръпна поддръжката си за кабинета, само че Северна Македония би могло да бъде подобен проблем, който да е с взривяващ резултат, разясни Ганев.

Колкото и да ни се коства, че предварителните парламентарни избори са доста скоро, може да се окаже, че не са чак толкоз близо. Има няколко сдържащи фактора по пътя към нови избори. Първият подобен е войната в Украйна. България е гранична на спора натовска страна и значимите интернационалните фактори като Вашингтон, като Брюксел, като други европейски столици не желаят политическа дестабилизация в страната. Второ, все още нито една от четирите обединения няма интерес от предварителни парламентарни избори, тъй като на идващите избори резултатът им ще е по-нисък, в сравнение с последните. И това държи тази настройка релативно устойчива “, сподели Ганев.

По думите му, в случай че доверието в държавното управление продължи да пада, ще има миг, когато някои от сътрудниците ще си създадат простата сметка, че могат да завоюват от събарянето на този кабинет, в случай че той стане доста неизвестен. Този, който го събори, ще има политически бонус, който ще употребява на избори. Важно е по кое време ще пристигна тази точка на изкривяване при някой от сътрудниците.

„ Демократична България “ общо взето приказва на една лимитирана група от хора в страната, като концентрира главните си позиции върху тематики от постматериален дневен ред - върховенството на правото, правосъдната промяна, екологията и прочие. Дневният ред на всеобщия българин е по-скоро обвързван със сметките, приходите, работните места и впрочем проблеми. Електоратът на „ Демократична България “ е концентриран главно измежду живеещите в столицата и няколко огромни регионални града, хора са с по-висок веществен статус, които са решили общо взето битовите въпроси и стартират да мислят за върховенството на правото и опазването на околната среда, съобщи Ганев.

Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ са на статични електорални позиции, до момента в който „ Възраждане “ пораства и може след месец – два да стане трета политическа мощ, в случай че този тренд продължи. Те влязоха в Народното събрание значително с помощта на въвеждането на зеления документ. „ Възраждане “ беше оставена съвсем сама да се възползва от непопулярността на зеления документ, като 70 % от българите бяха срещу него. През втората половина на февруари стартира войната в Украйна и на „ Възраждане “ се отвори ново поле - русофилското. Тя още веднъж е съвсем сама на това поле. Костадинов беше припознат като законен представител на тези хора, измежду които преобладават проруските настроения, акцентира още Ганев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР