Най-много села в Северна България са без автобусБраншът готов да

...
Най-много села в Северна България са без автобусБраншът готов да
Коментари Харесай

128 селища у нас откъснати от света

Най-много села в Северна България са без рейс

Браншът подготвен да стачкува на 18 февруари


Жителите на 128 обитаеми места в България са блокирани и нямат достъп до градовете, тъй като до тях не стига рейс. Най-много такива селища има в Северна България, съобщи пред “Труд ” ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. В този регион 48 села нямат никакъв превоз, там живеят към 8 500 души. Други 43 места в същия регион имат транспорт единствено веднъж седмично. За останалата част от България няма публична статистика какъв брой са дребните селца и градчета без превоз. Всички данни, които имаме идват от нашите членове, добави Милтенова.

Затова те настаняват общините да създадат разбор и да посочат кои са селищата в техните граници, които са откъснати от света.

Причината е, че транспортните компании се отхвърлят да обслужват такива линии, поради незадоволително финансиране от страна на страната. Субсидии се дават единствено за високопланинските селища и за такива в граничните региони. За всички останали селища страната не отпуска пари, разясни Милтенова.

Недостатъчни са и обезщетенията, които страната дава за по този начин наречените правоимащи жители – възпитаници, пенсионери, военноинвалиди и т. н., които употребяват отстъпка в цената на билета. Ако разноските на бранша за тях са примерно към 100 млн. лв., страната ни покрива 50 млн. лв., уточни ръководителят на камарата.

Обяснението е – толкоз пари има заложени в бюджета и не може да си позволим повече. Това кара транспортните компании да се отхвърлят от такива линии, тъй като са нерентабилни, добави Милтенова.

По думите й съществени загуби браншът търпи от нерегламентирания транспорт. Около 15 хиляди са рейсовете, които работят в страната и са лицензирани. По данни на камарата 70% от публичните транспорти са нерегламентирани или става въпрос за над 3000 маршрутки и бусове, които возят нелегално, като загубите за хазната са над 300 млн. лв. на година.

Друг сериозен проблем е възлагането на транспортите от страна на общините. Това се случва по Закона за публичните поръчки и постанова съществено ограничаване в цената на билета. “Когато аплайваме за осем годишен контракт, се афишира цена от 1 лев, да вземем за пример, която цена компанията би трябвало поддържа идващите осем години. На процедура това не е допустимо и превозвачите просто се отхвърлят или банкрутират след някоя и друга година ”, изясни Милтенова.

Тя беше безапелационна, че до сегашния миг нещата не се случват по верния метод и браншът чака съответна реакция от страна на страната.

Заради това превозвачите оповестиха, че ще излязат на митинг на 18 февруари. Но нашата вяра е, че няма да се стигне до него, тъй като към този момент имаме поръчка за разговор с държавното управление, уточни ръководителят на камарата. Предстои среща на представителите на сектора, а другата седмица те ще афишират какви деяние ще подхващат.

Субсидиите за транспорт


Премиерът изиска инспекции

 Премиерът Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев и Росен Желязков разискаха с транспортния отрасъл проблемите в бранша. Премиерът Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев и Росен Желязков разискаха с транспортния отрасъл проблемите в бранша.
Спешна инспекция на дотациите, които се отпускат за транспорт на пасажери по нерентабилни автобусни линии в едва обитаеми планински и гранични региони в страната, подреди министър председателят Бойко Борисов. Той се срещна с министъра на превоза Росен Желязков и ръководителя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

“Повече пари сме дали, а има недоволни хора, това няма по какъв начин да се случва ”, съобщи Борисов. Той подсети, че държавното управление е отпуснало 4 милиона лв. повече за дотиране на линии, които са за дребни обитаеми места.

Премиерът изиска да се мисли в посока смяна на модела – за повече правдивост и отговорност, освен от страната, а и от общините в субсидирането и компенсирането на публичните автобусни транспорти. И настоя за съответни ограничения против нерегламентирания сив бранш в превоза.

Министър Владислав Горанов предлага ограничения


Автобусните компании ще се записват наложително по Данък добавена стойност


Гранична полиция ще следи бусовете

 Владислав Горанов Владислав Горанов
Правителството ще предложи да се вкара наложителна регистрация по Данък добавена стойност на автобусните превозвачи, без значение от оборота им, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той и сътрудника му Росен Желязков се срещнаха с браншови организации от автобусния бранш. По думите му смяната в закона ще бъде направена относително бързо, с цел да бъде гласувана в Народното събрание.

Гранична полиция ще прави разбори на трафика от микробуси по границите и на база на тези данни ще бъдат разпознати рискови транспортни средства, които се подозира, че правят нерегламентирани транспорти.

Според Горанов такива най-често са физически лица, които са безработни или обществено слаби. Те ще бъдат тествани от Националната организация по приходите. По думите му това е по-скоро черен бранш, настрана в сектора има сив бранш.

Ще се промени и моделът на финансиране на транспортните услуги, съобщи отрасловият министър Росен Желязков.

На срещата стана ясно, че всяка година страната отделя 111 млн. лв.. Само за 2019 година сумата е повишена с 4 млн. лв., само че средствата доближават единствено за 45% от общата сума на издадените субсидирани билети от транспортния отрасъл.

Следващата седмица ще станат ясни съответните периоди за разискваните промени. Сред тях са нова методика на автогарите, смяна на разписанията по републиканската транспортна скица.

Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСРОБ: Нужна е нова методика


Веселина Ангелова,
ТРУД, Велико Търново
 Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСРОБ Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСРОБ
Налага се да бъде изменена остарялата нормативна уредба, по която се субсидира публичният превоз в общините в България, според актуалната демографска картина. Това съобщи пред “Труд ” Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България.

Тя изясни, че незадоволителните дотации за транспорта на пасажери по нерентабилните линии, стои от години като проблем пред общините.

“Този въпрос го слагаме пред министерството на превоза и Министерството на финансите при подготвянето на всеки нов бюджет. През предходната година предложихме в тазгодишния бюджет да бъде очакван растеж от 20 млн. лв. на дотациите за общинските транспортни линии, само че това не бе признато ”, показа Георгиева.

Тя посочи, че методът, по който се разпределят средствата е на брой поданици на даденото обитаемо място. Съобразно демографската рецесия и фрапантно намалялото население на обособени места в страната, се оказва, че доста транспортни линии са нерентабилни.

“Дори и един гражданин да има в едно населено място, не трябва той да бъде лишаван от публичен превоз. Заради това настояваме за смяна на методиките и на растежа на дотациите ”, показах Георгиева.

От април


Спират линии до 12 села в Странджа


Мария Кехайова,
ТРУД, Бургас
 Илиян Янчев, кмет на Малко Търново Илиян Янчев, кмет на Малко Търново
12 села в Странджа планина са застрашени да останат без превоз. Преди броени дни превозвачът – “М Бус ” би паника, че в края на февруари най-вероятно ще спре линиите до тях, поради липса на средства. Причината за казуса е незадоволителната дотация от страната и загубите на превозвачите, показаха от компанията.

Става дума за селата Граматиково, Близнак, Сливарово, Евринозово и други В с.Граматиково сега живеят 350 души, минимум хора има в Сливарово – едвам 8 пенсионери. В останалите 10 села жителите са сред 60 и 100.

“Колкото и малко да е популацията, това са хора, не можем да ги оставим без превоз ”, сподели кметът на община Малко Търново Илиян Янчев. Той е изпратил писма до министерствата на превоза и финансите, както и до кмета на Бургас Димитър Николов.

С проблема е бил осведомен персонално министър председателят Бойко Борисов, който е заречен, че средства за превоза до селата, ще бъдат заделени. Ние сме дребна община, с нищожен бюджет. Няма от кое място да намерим средства, изясни кметът.

Справка сочи, че през 2015 година дотацията е била 32 000 лева, а в този момент е 18 000 лева и превозвачите излизат на загуба.

Кметът Пламен Петков: Няма искащи да возят в Община Чипровци


Любомир Любенов,
ТРУД, Монтана

Във всички общини в област Монтана има съществени проблеми с обезпечаването на превоз до дребните селища, оплакват се и кметове, и хората. Превозвачите отхвърлят курсове до селца с шепа хора в тях, тъй като са на загуба. В Община Чипровци обстановката е една от най-тежките. През април изтича срокът на подписаните с превозвачи контракти за покриване на маршрутите до 9-те села в общината. На първите два състезанието в края на предходната година не се явила нито една компания. Интерес има единствено към печелившата линия Чипровци – София. Заради загуби на компаниите с. Равна към този момент е останало единствено с един рейс седмично. След април обаче може да се окаже, че и него няма да го има. “Не можем да допуснем хората да останат без превоз. Готвим нова процедура, в която ще обвържем печелившия маршрут Чипровци – София с другите пет линии! ”, съобщи кметът Пламен Петков. Транспортни несгоди тормозят и община Берковица – превозвачите стопират рейсове с какви ли не оправдания – от неприятно време до проблеми с техниката. Село Пърличево пък от близо три години е изобщо без публичен превоз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР