Най-много новорегистрирани случаи на заразяване с COVID-19 за последното денонощие

...
Най-много новорегистрирани случаи на заразяване с COVID-19 за последното денонощие
Коментари Харесай

COVID картата на България: Само две области са вече в Етап 2, заболеваемостта спада още

Най-много новорегистрирани случаи на заразяване с COVID-19 за последното денонощие в България има в София-град – 106, демонстрират данните на единния информативен портал. В област Варна новорегистрираните случаи на инфекцията са 41, Бургас – 33, Стара Загора – 32, Благоевград – 22, сочат още данните от портала. В областите Видин и Монтана няма нито един новорегистриран случай на коронавирусната зараза. В областите Кюстендил, Ямбол и Търговище има по един новоотрикт случай. Заболеваемостта в страната от коронавирусната зараза към 8 август т.г. на 14-дневна база е 325 на 100 хиляди души население.

На двуседмична база най-висока заболеваемост от COVID-19 се регистрира в областите Силистра – 484 на 100 хиляди души население, София-град – 431 на 100 хиляди, Кюстендил – 398 на 100 хиляди, Стара Загора – 389 на 100 хиляди, Бургас – 377 на 100 хиляди, Варна – 376 на 100 хиляди. 

Според картата за епидемиологичната конюнктура към този момент единствено областите София-град и Силистра са в Етап 2 (жълто) . Останалите области в страната са в Етап 1 (зелено) . Нивото на всеки от стадиите се дефинира на база математически модел, изчисляващ заболеваемостта на двуседмична база и заетостта на болничните кревати за интензивно и неинтензивно лекуване на пациенти, инфектирани с инфекцията.
 Коронавирус карта coronavirus.bg
Според Националния действен проект на България за справяне с пандемията от COVID-19, признат от Министерския съвет на 14 юли 2022 година, за областите, попадащи в стадий две, се плануват с изключение на въведените в стадий едно ограничения – носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за даване на обществени услуги, градския превоз и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко метър и половина; хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности; постоянно проветряване ; работа от разстояние , при опция, както и носене на защитна маска на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите и по време на разнообразни просветителни, спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора.

Други наложителни ограничения за областите, попадащи в Етап 2, са въвеждане на условие за недопускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти , ограничение на свижданията в лечебни заведения и профилираните институции за даване на обществени услуги, както и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни.

Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни – по преценка на лекуващия доктор и съгласно здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19; ограничение на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Етап 2 планува и други наложителни ограничения, отнасящи се за учебните заведения .

Остава в действие и провеждането на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР