Най-масовият тип бензин ще мине 3 лева в случай, че

...
Най-масовият тип бензин ще мине 3 лева в случай, че
Коментари Харесай

Икономисти: Бензинът може да мине 3 лева, ако отпадне дерогацията за внос на руски петрол

Най-масовият вид бензин ще мине 3 лв. при положение, че отпадне дерогацията за импорт на съветски нефт, предвиждат икономисти. Сложна за прогнозиране е и интернационалната конюнктура считат от сектора. В същото време цените у нас към момента остават по-ниски спрямо близките страни. От Министерството на финансите все още не разясняват обстановката с несъбраните пари от " Лукойл Нефтохим ", нито дали Национална агенция за приходите работи дейно.

Петролният отрасъл предвижда проблеми при възможното прекъсване на рафинерията в Бургас.

" За бранша е значимо рафинерията да продължи да работи, тъй като без тя да работи в действителност ще имаме съществени усложнения на пазара. Оттук насетне са чисто политически решенията, в които ние не се бъркаме - дали ще е съветски нефт, дали без съветски нефт, ние сме законопослушни компании, ще съблюдаваме законодателството ", сподели Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Между 10 и 30 стотинки ще се оскъпят горивата при промяна на суровината, с която работи " Лукойл Нефтохим ", демонстрират анализите на специалисти.

" При промяна на суровината, която употребяват рафинерията сега, цената би се повишила до 10 %, защото сега " Лукойл " поддържа един дискаунт понижение на цената, с което подбива конкуренцията ", изясни Мартин Владимиров, Център за проучване на демокрацията.

Според Владимиров обаче, сега цената на горивата на дребно у нас е повишена:

" Цената на горивата у нас би трябвало да е с 32 стотинки по-ниска в сравнение с е сега, а цената преди налози и такси е единствено с 5% по-ниска от тази преди налози и такси приблизително за Европейски Съюз. "

Не са единомислещи и мненията дали дерогацията е била в интерес на потребителите. Според някогашния заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев обаче, цената е на положителни равнища:

" Дерогацията си прави работата, тъй че да има резултат за крайните клиенти, обстоятелствата са си обстоятелства, сега плащаме с 30 евроцента по-евтин дизел в сравнение с междинните цени в Европа. "

" Целта на тази дерогация беше да завоюват потребителите, т.е. да внасят на ниска цена нефт, с цел да има евтини горива и несъмнено да завоюва бюджета, с цел да може да я обложим тази разлика, за момента не се случва нито едно от двете ", изясни Георги Ангелов, икономист в Институт отворено общество.

Справка на цените демонстрира, че при въвеждане на дерогацията за българската рафинерия през май 2022 година цената на литър от най-масовият вид бензин А-95 е била 2,97 лв. за литър, дизелът е коствал 3,13 лв.. Абсолютен пик в цените е реализиран през лятото на предходната година. Следва намаление при започване на тази година и още веднъж гладко повишаване до момента. Трудно обаче може да се предвиждат цените в бъдеще.

" Ситуацията в интернационален проект е много непредвидима виждате съвсем всеки ден се случва нещо непредвидимо - събитие което оказва въздействие на цените на горивата, на суровия нефт най-много. Ето през днешния ден да вземем за пример - петролът поевтиня малко поради известията, че Венецуела ще се върне на пазара, а също по този начин и тъй като русия възобнови доставките на дизелово гориво на интернационалните пазари ", разясни Светослав Бенчев.

Докато през предходната година цената на природния газ усилваше цената на петрола, в този момент може да се случи противоположното, предвиждат от сектора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР