Министерски съвет публикува резюметата на докладите на службите, които оценяват

...
Министерски съвет публикува резюметата на докладите на службите, които оценяват
Коментари Харесай

Крие ли рискове отпадането на дерогацията на Лукойл - вижте становищата на службите

Министерски съвет разгласява резюметата на отчетите на службите, които правят оценка има ли опасности при отпадане в тридневен период на дерогацията за преправка на съветски петрол от „ Лукойл Нефтохим “.

Ето какво съдържат те:
ДАНС: " В умозаключение може да бъде направено обосновано съмнение, че при навременен импорт на задоволителни количества нефт и петролни артикули от различни на Русия източници и на налични за българския консуматор цени, прекратяването на дерогацията няма да докара до основни отрицателни въздействия върху пазара на горива у нас и върху действието на икономическите браншове като цяло ". Военно разузнаване: " Позицията на Служба „ Военно разузнаване " е, че няма настъпили
основни промени по отношение на направените от Службата оценки в отчета по
тематиката пред Съвета по сигурността през м. август 2023 година...Служба " Военно разузнаване " не може да наприв оценка за последствията и рисковете за националната сигурност на Република България при възможна
анулация на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за страната ни в тридневен период, защото заради законови ограничавания не добива и не разполага с информация за наличностите в страната, вноса на подготвени артикули и опциите за увеличението му, настоящите контракти и опциите на
националната транспортна мрежа. Държавна организация Разузнаване: "...определянето на тридневен период за предварителното преустановяване на
дерогацията, предоставена на България от Европейски Съюз във връзка с съветския нефт, съдържа капацитет за пораждане на опасности за националната сигурност. От значително значение за националната и енергийната сигурност на страната ни е продължаването работата на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас " АД в непрестанен режим. Водещо предизвикателство в този подтекст е обезпечаването на количества недопечен нефт за работата на нефтопреработвателния цех от различни на Русия източници, както и тяхното превозване до България. Очакван е също растеж на цените на петролните артикули, създавани от рафинерията, включително и на горивата, което ще усили инфлационния напън в страната. Възможни са и ответни отрицателни реакции от съветска страна както в политически, по този начин и в стопански проект.
Докладите на службите бяха показани на съвещанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет, което се организира тази заран. След него министър-председателят Николай Денков уточни 1 март 2024 като най-ранната допустима дата за отпадане на дерогацията за съветския нефт без това да предизвика опасности за страната ни.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи напуснаха прибързано съвещанието и потвърдиха, че остават на позицията си за отпадане в тридневен период на дерогацията.

По-късно Народното събрание отхвърли предлагането дерогацията да отпадне, а това предизвика ГЕРБ и Движение за права и свободи да изоставен пленарната зала тъкмо преди гласуването на вота на съмнение.

Стигна се до гласоподаване на вота, последвано от искане за прегласуване и липса на кворум. Така депутатите не съумяха да вземат дефинитивно решение за вота на съмнение. Утре ще бъде изработен нов опит.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР