Най-масовият бензин поевтиня с 2 стотинки по големите вериги бензиностанции.

...
Най-масовият бензин поевтиня с 2 стотинки по големите вериги бензиностанции.
Коментари Харесай

Горивата поевтиняват в разгара на лятото

Най-масовият бензин поевтиня с 2 стотинки по огромните вериги бензиностанции. Така цената на А-95 стигна 2,30-2,31 лева за литър. Сигналите за понижението на цената пристигнаха още предишния уикенд, когато по обособени бензиностанции, част от по-малки вериги цената беше смъкната от 2,33 лева на 2,31 лева Намаление с 1-2 стотинки се записва и за дизела, като сега той се продава за 2,33 – 2,36 лева за литър. Газта държи цената си от 0,98 лева за литър към този момент повече от месец. Същото важи и за метана, който от началото на юли се продава за 1,59 лева за кг.

Лекото понижение на цените на горивата у нас идва на фона на нуклеарната договорка с Иран, която единствено за ден смъкна цената на суровия нефт с 1 $. Според специалисти обаче това няма директно отношение към настоящия спад на цената. Причината е, че у нас смяната в цените на петрола се отразява със забавяне от порядъка на три седмици.

Въодушевлението на вложителите от нуклеарното съглашение обаче не продължи дълго и след първия спад на цените котировките на суровия нефт още веднъж потеглиха нагоре. Вчера в азиатската търговия лондонският вид Брент от Северно море с доставка през август увеличи цената си с 45 цента до 57,50$ за барел, откакто в сряда поевтиня с 1,65$. Аме-риканският лек недопечен нефт с доставка през август също нарастна с 39 цента до 51,80$ за барел, откакто ден по-рано поевтиня с 1,63$.

И петролният картел ОПЕК през вчерашния ден увеличи цената си до 54,55 $, написа "Монитор ". Според уеб страницата energy.eu с настоящите си цени България се подрежда на трето място по на ниска цена бензин в Европейски Съюз. Преди нас са Естония и Полша. При дизела сме шести по цена. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР