Най-малкото трябва да започне дебатът, защото е дълъг процес. Така

...
Най-малкото трябва да започне дебатът, защото е дълъг процес. Така
Коментари Харесай

Според Николай Минчев може да започне дебат по промени в Конституцията

Най-малкото би трябвало да стартира дебатът, тъй като е дълъг развой. Така ръководителят на Народното събрание Никола Минчев отговори на въпрос дали е време за промени в главния закон. Пред Би Ти Ви той уточни, че Конституцията на България е добра, само че има обособени елементи от нея, чиято смяна може да бъде разисквана като тази, засягаща правосъдната власт.

Според него когато президентът Румен Радев предложи своите оферти за промени, това е опция да се види какви са настройките и да стартира сериозен спор. Държавният глава към този момент няколко пъти съобщи, че има план за промени, само че до момента не е давал детайлности. " Недопустимо е Народното събрание да бъде придатък на изпълнителната власт и де се гласоподават официално към този момент взети решения. Ще бъдем същинска парламентарна република ", съобщи новият ръководител в отговор на въпрос дали Народното събрание няма да е придатък на други управляващи.

Минчев означи, че това е дълъг и сложен развой, в случай че се търси смяна в правосъдната власт през промени в Конституцията. По-бърза опция той вижда с промени в Закона за правосъдната власт във връзка с Висшия правосъден съвет. Допусна, че неговият статут от непрекъснат орган може да бъде изменен на краткотрайно настоящ. Напомни, че в този момент членовете на прокурорската гилдия са под въздействието на основния прокурор, което се отразява на техните решения, поради централизираната конструкция на прокуратурата.

На въпрос дали това Народно заседание би трябвало да направи проверка на предходното ръководство сходно на предходните, при които под управлението на Мая Манолова имаше и специфична комисия по проверката Минчев уточни, че не е мислил, само че това не е тематиката, с която би се заел незабавно.

Каза, че през идната седмица ще бъде формирана комисия, която да прегледа и вероятно промени правилника за работа на институцията като уточни, че като цяло той е добър. От думите му се разбра, че депутатите надали ще излязат в обичайна коледна почивка, тъй като това би забавило работата по значими въпроси. В отговор на въпрос уточни и че евентуално ще бъде подложена на спор тематиката за това дали заради специфичния режим на влизане в Народното събрание постройката му не би трябвало да се счита за публично място като всяко друго и за влизане да се изисква зелен документ.

От диалога се разбра, Минчев се познава с Кирил Петков от 6-7 години като се срещнали около работата си, а също така са взели участие в общи дела като даде образец с опазването на плаж " Корал " от псевдоинвестицонни ползи.

Няма отговор на въпроса на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който е обект на наказания по закона " Магнитски " и това обрича на същите наказания институциите и лицата, които работят с него. Плащането би трябвало да е по банков път, а попадането под наказания на процедура значи блокиране на всички сметки на такива хора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР