Най-малко шестима са загиналите при продължили близо четири часа сблъсъци

...
Най-малко шестима са загиналите при продължили близо четири часа сблъсъци
Коментари Харесай

Шестима убити и десетки ранени в Бейрут на протест заради разследването на взрива на пристанището

Най-малко шестима са починалите при траяли близо четири часа конфликти и престрелки в Бейрут.

Напрежението се нажежи в деня на митинг против арбитър, проверяващ опустошителната детонация със стотици жертви и хиляди ранени в пристанището на ливанската столица.

Армията се намеси и затвори пътища в региона на ескалацията, като прикани жителите да останат по домовете си и предизвести, че всеки забелязан да стреля може да бъде обезвреден. Телевизия " Ал Арабия " заяви за усмиряване на ситуацията едвам към 15:30 ч. българско време, само че и за скупчвания на въоръжени " детайли ", последователи на " Хизбула ".

Вътрешният министър Басам Маулауи приказва за " изстрели в главите " на цивилни и ескалация, каквато не е била предстояща от службите. Той прикани да не се заплашва мирът за политически цели.

.. تجمع لعناصر مؤيدة لـ مدججين بأسلحة متوسطة

- العربية (@AlArabiya)

Към 15:20 българско време е доказано за минимум 60 ранени. В директните излъчвания на локални малките екрани от часове се чуват изстрели по опустели улици на столицата и даже детонации.

Въоръжените сили бързо се разположиха в региона на напрежението. Според армията участници в митинги против съдията, проверяващ детонацията от 4 август 2020 година, са били обстрелвани по пътя си към демонстрацията. Те прекосявали през кръгово кръстовище в регион на границата сред квартали, където живеят християни маронити и шиити. Източници на " Ройтерс " изясняват, че стрелбата в кв. " Таюн " почнала от християнския квартал " Айн ар Румейни ".

Не е известно нито кои са стрелците, нито към коя група принадлежат. Двете шиитски партии " Хизбула " и " Амал ", чиито последователи бяха на прицел, обявиха първо, че през днешния ден е била обстреляна не просто група стачкуващи, а свободата на спокойно сдружаване (изявлението е от телевизия " Ал Маядийн " ), а по-късно намерено упрекнаха стрелци от християнска партия.

 Шестима убити и десетки ранени в Бейрут на митинг поради следствието на гърмежа на пристанището
© Reuters

Защо се нагнети напрежението

Демонстрацията е против Тарек Битар - съдията, управляващ следствието на детонацията (една от най-големите неядрени в актуалната история). Преди няколко дни той изиска да бъдат задържани двама свързани с " Хизбула " някогашни министри, Али Хасан Халил и Гази Зейтер.

В резултат юристите им подадоха тъжба против Битар, а това спря - за трети път - следствието (предшественикът му Фади Сайуан бе отхвърлен измежду сходна жалба). Влиятелната " Хизбула ", която с изключение на въоръжена формация, сражаваща се в Сирия в поддръжка на президента Башар ал Асад е и водеща политическа партия в последното десетилетие, изиска Битар да бъде отхвърлен. Призивът бе насочен и в послание на водача ѝ Хасан Насрала, който настоя за промяната му с аргумента, че " употребява кръвта на жертвите, с цел да обслужва политически ползи ".

В последните месеци бяха издадени заповеди за арест и на други представители на някогашната власт, в това число министъра на инфраструктурата Юсеф Финианос, само че не са изпълнени.

 Шестима убити и десетки ранени в Бейрут на митинг поради следствието на гърмежа на пристанището
© Reuters

Часове след началото на напрежението Франция - основен съдружник на Ливан - излезе с публична позиция, че управляващите в страната са длъжни да окажат поддръжка на следствието на детонацията, както е право на ливанците да желаят да знаят истината. Според Париж е извънредно належащо спряното поради нова тъжба следствие да продължи.

Как се стигна дотук

Напрежението в Ливан ескалира в последните години, само че опустошителния гърмеж на 2750 тона селитра на пристанището в Бейрут през август 2020 година задълбочи рецесията, почнала поради икономическия срив, корупцията и политическото отцепничество.

Ливан е етнически поделена страна, откакто гражданската война през 1975-1990 година връща употребена и преди система, при която етноконфесионалните групи - главно шиити, сунити и християни маронити - вземат разнообразни елементи от властта, поделят си постове и вземат участие в избори, говорейки единствено на личния си електорат. Експлозията на пристанището, довела до гибелта на 219 души, 7000 ранени и хиляди унищожни или мощно развалени здания, извади на показ бездействието на ливанските институции при заплаха: шест години управляващите не са създали нищо, с цел да обезопасят селитрата, съхранявана там от 2014 година

مجموعة كبيرة من المسلحين في احد شوارع العاصمة

- H a s s a n O b e i d (@HassanObeid16)

На прицел на следствията в немалка степен се оказа проиранската " Хизбула ", която има доста мощни позиции в пристанището.

Правителството на Хасан Диаб подаде оставка, само че ново не бе формирано до тази есен, когато предприемачът. Днес Микати, който едвам преди месеци съумя да сформира държавно управление след отхвърли на предходния номиниран от опитите, прикани за успокоение и даде обещание отговорните да бъдат задържани.

Въпреки че политиците не съумяха 18 месеца да сформират постоянно държавно управление, не се стигна до предварителни избори, каквито желаеха още от задълбочаването на икономическата рецесия през есента на 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР