Война в Украйна: Руски удар срещу родния град на Зеленски уби шестима

...
Най-малко шестима души, включително 10-годишно момиче и майка му, са
Коментари Харесай

Най-малко шестима души, включително 10-годишно момиче и майка му, са убити от руснак ракетен удар по украинския град Кривий Рог.

Длъжностни лица казаха, че 75 други, включително 25 деца, са били ранени, когато ракети са попаднали в жилищна висока сграда рано сутринта Понеделник.

Областният управител Сергий Лисак обяви ден на траур за загиналите.

Родният град на президента Володимир Зеленски, Криви Рог, е постоянна цел за руски удари.

През юни 11 души загинаха, а други 28 бяха ранени в града, след като Русия извърши „мащабна ракетна атака“ срещу цивилни сгради.

Последната атака доведе до хоспитализиране на десетки хора, включително деца на възраст от четири до 17 години.

Президентът Зеленски, който е израснал в града с население от 600 000 души, каза, че две ракети са се разбили в жилищен блок и сграда на университет рано сутринта в понеделник.

Местните жители казаха на агенция Ройтерс, че атаката е извършена малко след 09:00 местно време (07:00 GMT).

Видео, публикувано от президента Зеленски, показва, че голяма част от високата сграда е била напълно разрушена от стачката, с голям белег, минаващ нагоре по конструкцията. Но властите казаха, че около 150 души са успели да избягат невредими от взрива.

Пишейки в Telegram, украинският лидер каза, че повече от 350 души са участвали в спасителните операции, а г-н Лисак каза по-късно, че още 30 души са били спасени от сградата от аварийни работници.

Президентът Зеленски добави, че „десетки хора“ са били травматизирани и ранени от атаката, но обеща, че „този терор няма да ни уплаши или сломи“ .

През последните седмици Русия отново засили атаките срещу цивилни цели, а Михайло Подоляк - главен съветник на г-н Зеленски - обвини Москва в започване на "геноцидни" нападения срещу украинци.

"Международното право никога няма да работи, ако агресорът не вижда реална сила зад себе си. Властта започва със затварянето на украинското небе със системи за ПРО и ПВО ”, написа той в Twitter.

Москва последователно отрича, че търси цивилни цели. Но западните лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, обвиниха Русия, че често бомбардира райони без "военна цел".

По-рано този месец ООН каза, че има около 25 671 цивилни жертви, откакто Русия започна инвазията си в Украйна миналата година, но истинската цифра вероятно е далеч по-висок.

Няма да има прошка! Никога!", написа г-н Лисак в публикация в Telegram в понеделник. Русия ще плати, каза той, за "всеки убит невинен човек" и "страданието на нашия народ".

"Хората ни наричат ​​Призраците на Бахмут" Украйна Паметникът на Родината се преобразява. Вагнер спира набирането на персонал и се фокусира върху Африка

На друго място 60-годишен служител на комуналните услуги беше убит в южния град Херсон при ракетна атака рано сутринта, регионалната военна администрация. Други четирима бяха ранени при взрива.

И беше съобщено за нападение с дрон в граничния регион на Русия Брянск - като губернаторът Александър Богомаз каза, че полицейски участък беше ударен.

В събота руски официални лица казаха, че три украински дрона са били свалени в Москва - последното от поредица атаки с дронове срещу руската столица.< /p>

Кметът на Москва Сергей Собянин обвини Украйна за атаката, при която бяха повредени два офис блока, въпреки че нямаше жертви.

Президентът Зеленски предупреди, че войната се връща в Русия и че нападенията срещу руска територия са „неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес“ на войната между двете страни.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР