Най-малко шестима души са загинали, а други трима са били

...
Най-малко шестима души са загинали, а други трима са били
Коментари Харесай

Войната заради Сюлеймани е на прага, САЩ с нов въздушен удар, а ЕС и Русия...



Най-малко шестима души са починали, а други трима са били ранени при въздушен удар на Съединените щати в иракската столица Багдад късно вечерта в петък, съобщи "Ройтерс ". От армията са удостоверили за офанзивата. Ударът е бил ориентиран против шиитска паравонна формация край Таджи, северно от Багдад, заяви държавната телевизия.

Още през вчерашния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи след убийството на висшия боен пълководец на Иран от удар на Съединени американски щати, че "светът не може да си разреши " нова война в Персийския залив.

"Генералният секретар твърдо се застъпва за деескалация в Персийския залив ", сподели в изказване представителят на Гутериш. "Това е миг, в който водачите би трябвало да проявят оптималната въздържаност. Светът не може да си разреши нова война в Персийския залив. "

Съединени американски щати оповестиха при започване на вчерашния ден, че е погубен Касам Сьлеймани, командира на иранските сили "Кудс ", при удар по интернационалното летище на Багдад.

Както БЛИЦ писа след новината акциите на Уолстрийт се сринаха внезапно, което провокира закани за възмездие от Техеран. За към две минути търговия, Dow Jones се търгуваше на 28 616,27, което е смъкване с 0,9%. Индексът S&P 500 също спадна с 0,9% до 3 229,22, до момента в който софтуерният Nasdaq спадна с 1,0% до 8 999,84.

Американските жители, работещи на иракски нефтени полета, бяха евакуирани от страната, съобщи представител на петролното министерство.

Няколко от тях към този момент са напуснали, а други се готвят да излетят, сподели Асем Джихад за Агенция Франс Прес, като добави, че "няма въздействие " върху добива на петрол в Ирак.

Броят на американския личен състав на залежи във втория по величина производител на недопечен нефт към този момент е намалял през последните месеци, когато напрежението сред Съединени американски щати и Иран набъбна.

Преди няколко дни Съединени американски щати оповестиха, че ще изпратят незабавно към 750 американски бойци в Близкия Изток в отговор на скорошните събития в Ирак,. Това съобщи американският министър на защитата Марк Еспър след офанзивата против американското посолство в Багдад, която се случи във вторник.

"Около 750 бойци неотложно ще бъдат ситуирани в района ", се споделя в изказване на Еспър.

Американски чиновник в региона на защитата заяви за Агенция Франс Прес, че част от 750-те сили от американската 82-ра дивизия, изпратени в района преди няколко дни, към този момент са пристигнали в Багдад.

По-късно се появи и информация, че Съединени американски щати изпращат още съвсем 3000 бойци от сухопътните сили в Близкия изток. Допълнителните сили са от 82-ра въздушно-десантна дивизия от Форт Браг, Северна Каролина и ще се прибавят към 700-те бойци от тази дивизия, които бяха ситуирани тази седмица в Кувейт след нападението против американското посолство в Багдад.

В същото време по отношение на изказването на Германия, обвързвано със гибелта на командирът на спецчастите „ Кудс “ от Иранската ислямска революционна армия Касем Сюлеймани, Техеран смята Берлин за съизвършител в едностранните дейности на Съединени американски щати, съобщи представителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

По-рано формалният представител на държавното управление на Германия Улрике Демер сподели, че убийството на Сюлеймани е реакция на редица военни провокации от страна на Техеран.

"Иран смята позицията на немското държавно управление, което поддържа това грубо, едностранно и нарушаващо интернационалното право деяние на Съединени американски щати, до известна степен като съучастничество в тези дейности ", се споделя в изказването на Мусави, оповестено от иранските медии.

Pрезидентът на Ирак Бархам Салих също прикани целия свят към въздържаност след убийството в Багдад на иранския военачалник. Призивът бе насочен в миг, в който доста проирански командири приканиха силите си да са в подготвеност, с цел да отговорят на убийството на генерала.

Заместник-говорителят на генералния секретар на Организация на обединените нации Фархан Хак отхвърли да даде оценка за сходството с интернационалното право на въздушния удар на Съединени американски щати по летището в Багдад, вследствие на който почина иранският военачалник Касем Сюлеймани.

"Не недооценявам значимостта на тази тематика, единствено ще отговоря, че все още това е всичко, което може да каже генералният секретар ", сподели той на брифинг в отговор на въпрос има намерение ли генералният секретар да проучва дейностите на Съединени американски щати от позиция на устава на Организация на обединените нации.

Вчера специфичният докладчик на Организация на обединените нации по извънсъдебните изтезания Анес Каламар съобщи в Туитър, че убийството на иранския военачалник "най-вероятно е нелегално ". Хак разяснява това изявление на Каламар. "Тя е говорила в своето персонално качество на самостоятелен специалист ", съобщи той.

Коментари:

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предизвести за заплахата от по-нататъшна ескалация в Ирак.

"Цикълът на принуждение, провокации и отмъщения, на които сме очевидци в Ирак през последните няколко седмици, би трябвало да спре ", сподели някогашният белгийски министър председател.

"По-нататъшната ескалация би трябвало да се заобикаля непременно ", добави той.

Мишел не се базира непосредствено на американския удар, само че означи ролята на иракските милиции - доста от тях подкрепени от силите на Сьлеймани „ Кудс “, в размириците.

"Ирак остава доста нежна страна ", сподели той. „ Твърде доста оръжия и прекалено много милиции забавят процеса на връщане към естественото всекидневие за жителите на Ирак.

"Има риск от генерализиран гърмеж на принуждение в целия район и повишаване на неразбираеми терористични сили, които процъфтяват в моменти на религиозно и националистическо напрежение ", добави Мишел.

Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди осъди Съединени американски щати като назова дейностите им "агресия ", която "ще провокира опустошителна война ".

"Убийството на иракски боен пълководец на формален пост е експанзия против страната Ирак, нейната страна, държавното управление и нейния народ ", се споделя в декларация на Абдел Махди.

Той има поради Абу Махди ал Мухандис, заместник-ръководител на мощната паравоенна мощ Хашд ал Шааби, който почина при удара дружно с иранския командващ военачалник Касем Сюлеймани.

Абдел Махди съобщи, че американският удар е "грубо нарушаване на изискванията, разрешаващи наличието на американски войски " на иракска земя.

Иран и "свободните народи в района " ще отмъстят на Съединени американски щати за убийството на Касем Сюлеймани, съобщи в петък президентът Хасан Рухани.

"Няма подозрение, че великата нация на Иран и другите свободни народи в района ще си отмъстят за това ужасно закононарушение от незаконна Америка ", съобщи Рухани в изказване, оповестено на уеб страницата на иранското държавно управление.

Междувременно иракчани, които месеци наред показват против държавно управление, за което те считат, че е задължено на Иран, се захванаха да пеят и танцуват в петък след ударът на Съединени американски щати, довел до гибелта на ген. Сюлеймани. "О, Касем Сюлеймани, това е божествена победа ", скандираха развеселено те на емблематичния площад „ Тахрир “ в Багдад.

„ Това е Божие възмездие за кръвта на убитите “, добави един от тях, имайки поради, че близо 460 души бяха убити в принуждение, за което доста стачкуващи упрекнаха подкрепяните от Иран сили за сигурност.

Междувременно посолството на Съединени американски щати в Багдад прикани американските жители в Ирак „ да се изтеглят неотложно “, заради боязън от следствията от удара на Съединени американски щати.

"Гражданите на Съединени американски щати би трябвало да отпътуват по въздушен път, до момента в който това е допустимо, а в случай че не съумеят, до други страни по суша ", се показва в известието на посолството.

Президентът Доналд Тръмп съобщи, че иранският боен пълководец Касем Сюлеймани е трябвало да бъде погубен доста преди този момент.

В първите си основни мнения за интервенцията, извършена по-рано през днешния ден на интернационалното летище в Багдад, Тръмп туитва, че Сюлеймани „ е трябвало да бъде изваден от строя преди доста години! “

Сюлеймани "е умъртвил или ранил тежко хиляди американци за нескончаем интервал от време и е замислял да убие още доста... само че беше заловен! ", написа Тръмп.

Единствените му по-ранни мнения за трагичната вест включваха туит, съдържащ фотография на американското знаме и различен, в който се споделя, че „ Иран в никакъв случай не е печелил война, само че в никакъв случай не е губил договаряния! “

Сенатори републиканци в Съединени американски щати не скриха задоволството си от военната интервенция в Багдад и се изрекоха в поддръжка на подреденото от президента Доналд Тръмп деяние.

Похвалите бяха в внезапен контрастност с реакцията на демократите, които остро подлагаха на критика последния ход на Тръмп, което демонстрира поляризацията на Вашингтон преди тазгодишните президентски избори.

"В проява на увереност и мощ, ние ударихме водача на тези, които нападат нашите суверенни територии в Съединени американски щати ", съобщи в изказване републиканецът от Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Това вдъхновение бързо отекна измежду неговите сътрудници републиканци.

"Уау - цената на убийството и пострадването на американците преди малко се увеличи фрапантно ", написа в Twitter сенаторът Линдзи Греъм, непосредствен поддръжник на Тръмп.

Убийството на висшия ирански военачалник Касем Сюлеймани при удара на Съединени американски щати по Багдад заплашва да утежни обстановката в Близкия изток, съобщи съветският президент Владимир Путин.

"Тази акция може съществено да утежни обстановката в района ", сподели той по време на телефонен диалог с френския президент Еманюел Макрон.

Американският държавен секретар Майк Помпео съобщи, че иранският боен пълководец Касем Сюлеймани е възнамерявал неизбежни дейности, които заплашват американските жители.

"Той интензивно замисляше дейности в района - огромни дейности, както ги описваше, - това би изложило на риск десетки, в случай че не стотици американски животи ", сподели Помпео пред Си Ен Ен.

"Знаем, че това беше неизбежно ", сподели Помпео за замисъла на Сюлеймани, без да навлиза в детайлности по отношение на същността на плануваната интервенция.

„ Това беше разобличаване на разузнаването, което задвижи процеса ни за взимане на решение “, добави Помпео.

Френският президент Еманюел Макрон прикани всички страни да заобикалят всякаква нова ескалация, заяви френското президентство.

В телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин Макрон съобщи, че не би трябвало да има "нова рискова ескалация на напрежението " и "призова всички страни да работят сдържано ", заяви Елисейският замък

Темата беше коментирана и в предаването по NOVA "Плюс-минус ".

„ По всичко проличава, че годината няма да е мирна. Изявленията на иранските водачи сочат, че ответен удар ще има. Генерал Сюлеймани не е елементарен човек, той не е терорист. Терорист е този, който Организация на обединените нации разгласи за подобен. По известност в Иран той е на второ място. Всички изследвания сочат, че в случай че в Иран имаше президентски избори той щеше да ги спечели”, съобщи Мохамед Ибрахим, интернационален анализатор.

„ Сюлеймани се смята за проектант на всички отряди за опозиция против Съединени американски щати в целия район. За доста хора той е герой”, добави Ибрахим.

„ Аз по-скоро бих обърнал внимание не върху самия акт -Тръмп да таргетира Сюлеймани, а дали моментът бе подобаващ. В разследване на този удар ще се случат неща, които по-скоро биха имали отрицателен резултат върху самите американци”, изрази мнение Мартин Табаков, интернационален анализатор.

„ Все по-видими обаче стават разминаванията сред задачите и средствата, които употребява Доналд Тръмп в своята политика в района. Едно е да искаш да сключиш „ договорката на века” – разрешаването на спора сред Израел и Палестина, а в идващия миг да обявиш израелския суверенитет върху Голанските възвишения”, добави Табаков.

„ Сюлеймани беше воин освен за Иран, а за Ирак, Йемен, Ливан и Сирия”, заключи Мохамед Ибрахим.

Ръководителят на спецчастите „ Кудс “ на Ислямския революционен гвардейски корпус Сюлеймани беше погубен на летището в иракската столица Багдад по-рано. Заедно с него бяха убити няколко ръководители на шиитска паравоенна организация в Ирак, подкрепяна от Техеран. Пентагонът съобщи, че ударите на летището са били подредени от президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Убитият Сюлеймани във Вашингтон се смята провинен за офанзивите против съдружни бази и американското посолство в Багдад. Върховният водач на Иран Али Хаменей даде обещание да отмъсти за гибелта на Сюлеймани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР