Най-малко седмица ще остане затворена жп линията по направление Русе-Каспичан

...
Най-малко седмица ще остане затворена жп линията по направление Русе-Каспичан
Коментари Харесай

Заради дерайлирането на влак: Най-малко седмица остава затворена жп линията Русе - Каспичан

Най-малко седмица ще остане затворена жп линията по направление Русе-Каспичан поради дерайлирането на товарен трен с цистерни тази нощ сред гарите Ветово и Сеново. Имало е приключване на бензин, само че потърпевши няма. Районът е обезопасен от екипи на Пожарната.

Следователи от окръжна прокуратура Русе и специалисти са на мястото, с цел да проверяват аргументите за случая. Уведомен е и основният прокурор. В момента се прави настоящ ремонт в сектора, по тази причина тук скоростта е 25 км/ч. Дерайлиралите цистерни са увредили над 2 км стоманен път.

Товарният трен е на частен транспортьор. Потеглил е от русенската гара Разпределителна за Белозем. Но на завой сред Ветово и Сеново композицията от 28 вагона, цялостни с бензин, дерайлира.

" Един от вагоните е излязъл, след което към 2 км се е движил по този метод с дерайлиралия вагон и след това към този момент изпадат всички останали вагони ", сподели основният инспектор в НКЖИ Борислав Ибрямов.

Започва да изтича гориво от две от цистерните. Екипи на Гражданска отбрана незабавно отделят и обезопасяват мястото на случая.

" Направихме всичко допустимо с подръчни средства да ги запечатаме, т.е. да спрем приключването на гориво ", изясни шефът на пожарната в Русе Валентин Красналиев.

" Ние изключихме напрежението в контактната мрежа, заземихме проводниците, тъй че всички ограничения за недопускане на тежко произшествие са изпълнени ", добави Ибрямов.

В непосредственост няма обитаеми места, гара Ветово е на 5 км и е нямало заплаха за хората.

" Има дребен разлив на гориво, който не е основал заплаха за околната среда, а и след предпазните ограничения, които са подхванати, считаме, че няма заплаха от възпроизвеждане на искра ", сподели окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Жителите на близкия град Ветово обаче са обезпокоени след случая.

" Опасно е за селото, по какъв начин няма да е рисково, както беше в Хитрино станало ", разяснява Сезгин Хасанов.

" Напоследък май зачестяват повечко. Гледам дерайлирали вагони, машини, остаряла техника ли е това, какво е? ", сподели Димитър Златев.

От националната железопътна компания са безапелационни, че повода за преобръщането на цистерните не е в релсовия път.

" В никакъв случай положението на инфраструктурата не е неприятно, безвредна е инфраструктурата ", безапелационен беше Ибрямов.

Пробите на тримата машинисти за алкохол са негативни.

" Предстои да установим има ли нарушени правила за сигурност на придвижване на жп състава, кои са тези правила, какъв е размерът на вредите ", съобщи окръжният прокурор.

А възобновяване на разваления железопътен сектор ще отнеме седмица.

Репортери: Роман Сушков и Даниела Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР