Най-малко петима служители на неправителствената организация Световна централна кухня (World

...
Най-малко петима служители на неправителствената организация Световна централна кухня (World
Коментари Харесай

При израелски удар в Газа са убити чуждестранни хуманитарни работници. Белият дом съкрушен

Най-малко петима чиновници на неправителствената организация " Световна централна кухня " (World Central Kitchen), измежду които и чужденци, са били убити при израелски въздушен удар в Газа, заяви медийната работа на ръководеното от " Хамас " държавно управление на Газа, представена от Ройтерс.

 

Сред починалите при удара в Деир ал Бала в централната част на Газа са жители на Полша, Австралия и Англия, както и един палестинец, съобщи представител на медийната работа. Белият дом съобщи, че е " сломен ".

Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) споделиха, че организират задълбочена инспекция на най-високо равнище, с цел да схванат събитията на " този драматичен случай ". " ЦАХАЛ поставя огромни старания, с цел да даде опция за безвредна доставка на филантропична помощ, и работи в тясно съдействие със " Световна централна кухня " в техните жизненоважни старания за обезпечаване на храна и филантропична помощ за популацията на Газа ", се споделя в изказване на военните.

" Запознати сме със известията, че членове на екипа на " Световна централна кухня " са били убити при офанзива на ЦАХАЛ, до момента в който са работили в поддръжка на филантропичните ни старания за доставка на храна в Газа ", написа организацията в своя обява в " Екс ".

 

" Това е покруса. Работниците, предоставящи филантропична помощ, и цивилните жители НИКОГА не би трябвало да бъдат цел. НИКОГА ", се прибавя в известието.

Белият дом съобщи нощес, че е " сломен " от гибелта в линията Газа на няколко служащи от американската филантропична организация Уърлд сентрал кичън (УСК), които съгласно него са били убити при израелски удар, съобщи Франс прес. " Съкрушени сме и надълбоко обезпокоени от удара ", съобщи в " Екс " говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън. " Хуманитарните служащи би трябвало да бъдат предпазени, защото те дават помощ, от която има обезверена потребност ", акцентира тя. " Ние настояваме Израел неотложно да проверява случилото се ".

" Световна централна кухня " доставя хранителни помощи и подготвени ястия за хора в потребност, показва Ройтерс. Миналия месец тя заяви, че за 175 дни е сервирала повече от 42 милиона ястия в Газа. Организацията взе участие в изпращането на помощи по море от Кипър до Газа и в построяването на краткотраен пристан в обсадената палестинска територия. Първият транспортен съд разтовари товара си там в средата на този месец, под наблюдението на израелската войска.

Испанският готвач началник Хосе Андрес основава " Световна централна кухня " през 2010 година, като изпраща готвачи и храна в Хаити след земетресението. Оттогава организацията доставя храна на общности, наранени от естествени бедствия, бежанци на границата на Съединени американски щати, здравни служащи по време на пандемията от коронавирус, както и на хора в споровете в Украйна и Газа.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР