Най-малко осем ниско разположени острова, някога част от Микронезия, изчезнаха

...
Най-малко осем ниско разположени острова, някога част от Микронезия, изчезнаха
Коментари Харесай

Водата погълна осем острова в Тихи океан

Най-малко осем ниско ситуирани острова, в миналото част от Микронезия, изчезнаха под водата.

Морското ниво сега пълзи нагоре приблизително с 3 мм на година по целия свят с помощта на изменението на климата. Но нараства още по-бързо в западната част на Тихия океан, където цикълът на ветровете естествено води до в допълнение струпване на вода през последния половин век, споделя NewScientist.

В Микронезия и Соломоновите острови, които се намират в западната част на Тихи океан, морското ниво се покачва с до 12 мм на година от началото на 90-те години.

През 2016 година изследване, ръководено от Саймън Албърт (Simon Albert) от Университета на Куинсланд в Австралия откри, че пет от Соломоновите острови са изгубени от средата на 20-ти век.

Сега Патрик Нън (Patrick Nunn), професор по география от Университета в Съншайн Коуст, Австралия, следил сходна тревожна наклонност в Микронезия и дружно с еколози от Австралия, Микронезия и Фиджи разказва резултатите от проучванията си в Journal of Coastal Conservation.

Той и екипът му изследват крайбрежията, беседват с локалните поданици и съпоставят сателитни фотоси на остров Понпей и няколко ниско разположените острови разпръснати из близките рифове.

В резултат на това откриват минимум осем острова с повърхност от към 100 м2, които са изчезнали сред 2007 година и 2014 година

" Имаше един остров, наименуван Nahlapenlohd " написа Нън в Kaselehlie Press. " Този остров е бил толкоз огромен, че през 1850 година е бил полесражение, някои истории напомнят, че бойците крили зад кокосови палми, с цел да избегнат патроните. Но през днешния ден няма и диря от Nahlapenlohd, даже купчина пясък няма, която да демонстрира, къде в миналото е бил островът ".

Много от островите, които не са изчезнали още, към този момент мощно са потърпевши от ерозията, в това число Nahtik, който се свил със 70% и Рос, който е изгубил към 60% от своята земна маса от 2007 година насам. Нън и екипа му считат, че това трагично изгубване се дължи на резултат, при който покачващите се води лишават пясък от по-високите елементи на плажа и го отсрочват в морето.

Има и положителни вести. Изследователите са разкрили, че голям брой дребни острови по продължение на бреговата линия на основния остров Понпей съумяват да устоят на разрушителното влияние на вълните, само че това се дължи на обстоятелството, че са на завет от по-големия остров и са заобиколени с мангрови гори.

Според Патрик Нън на изгубването на островите е предизвестие за жителите на регионите с ниска надморска височина. Повишаването на равнището на океаните към този момент води до преселването на жителите на няколко острови в Папуа-Нова Гвинея.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР