Най-малко една четвърт от преболедувалите COVID-19 развиват психологични и психиатрични

...
Най-малко една четвърт от преболедувалите COVID-19 развиват психологични и психиатрични
Коментари Харесай

Една четвърт от преболедувалите COVID-19 отключват психологични проблеми

Най-малко една четвърт от преболедувалите COVID-19 развиват психични и психиатрични проблеми. Вирусът оказва съществено влияние и върху душeвността на медицинския личен състав. Това сочат изследвания, направени в Китай, само че тези данни се удостоверяват и у нас безапелационен е лекар Стефан Попов началникът на Клиниката по психиатрия в Университетската болница " Св. Георги " в Пловдив.

Все повече пациенти, възстановили се физически след COVID-19, развиват психиатрични и неврологични проблеми. И това не са единствено хора, които са преболедували тежко вируса, изясняват експертите.

" Най-малко 25% от прекаралите имат някакви психиатрични признаци. Те стартират от лека до умерена и тежка тревога, друга степен на депресивни реакции, бодърствуване и главното което се появи една нова уплаха Коронавирус уплаха в този момент има един боязън у доста хора, който към този момент взима болестен темперамент, това ги кара да се изследват непрестанно ", съобщи доцент Стефан Попов, шеф на Клиниката по психиатрия към УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив.

Именно посредством непрекъснато тестване тази жена бори страха си от COVID-19.

" Преди да заболея от Коронавирус най-малко през ден правех проби, тъй като доста се опасявах, към този момент откакто се имунизирах имах една доза утешение един интервал, само че по-късно още веднъж стартира да ме хваща боязън и по този начин досега в който се разболях, в действителност, заразих се, с помощта на имунизациите обаче го изкарах леко, само че страха не ме напусна, аз не преставам да си върша проби ", споделя пациент.

Хората с сходни проблеми обаче рядко търсят помощта на експертите и недоволствата им се задълбочават. Подобна е обстановката и при медиците, върху които COVID-19 също оказва съществено влияние.

" Колегите не са пощадени от стигмата да не търсят психиатрична консултация, само че те несъмнено страдат от това което назоваваме доста тежък личностов дистрес ", сподели още доцент Стефан Попов.

Ако пандемията продължи още година, ще има всеобщи случаи на бърнаут измежду лекарите, предвижда още доцент Попов. Според него на медиците на първа линия е нужна освен спомагателна финансова, само че и психична помощ.

Автор: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР