Най-малко двама души загинаха, след като Калифорния бе връхлетяна от

...
Най-малко двама души загинаха, след като Калифорния бе връхлетяна от
Коментари Харесай

Бури, наводнения и най-малко двама загинали в Калифорния

Най-малко двама души починаха, откакто Калифорния бе връхлетяна от първата от две планувани мощни стихии. Стихията наложи издаване на голям брой заповеди за евакуация на хора поради прелели реки и мощни дъждове, изсипали се, откакто преди този момент в югозападния американски щат се беше образувала съвсем рекордна снежна завивка, предадоха организациите, представени от Българска телеграфна агенция.

Човек с неустановена идентичност е намерил гибелта си, откакто като е рухнала част от покрива на склад в Оукланд, оповестиха управляващите. Става дума за служащ в обекта, а при злополуката е ранен минимум един негов сътрудник.

Засега щатските управляващи не удостоверяват детайлностите към гибелта на втората жертва. Техен представител разясни, че близо 9400 души в цяла Калифорния са получили разпореждане да се изтеглят, а към 54 000 са без електричество.

Властите са привели в подготвеност коли с висока проходимост, спасително-издирвателни и противопожарни екипи и различен запас за вероятно справяне с следствията от бедствието в регионите с най-голяма заплаха от наводняване поради придошли реки.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди искане на губернатора Гавин Нюсъм за оповестяване на отчасти бедствено състояние, което ще разреши щатските управляващи да получат помощ от федералното държавно управление, в това число от министерството на вътрешната сигурност и Федералната работа за реакция при бедствия и повреди.

Нюсъм разгласи бедствено състояние в 34 окръга и задейства калифорнийските подразделения на Националната армия, както и други структури за справяне с последствията от бурята.

" Калифорния употребява всяко средство, с което разполагаме, с цел да отбрани популацията от тежките стихии, връхлетели щата ни ", сподели той. " В тези рискови и предизвикателни условия е извънредно значимо калифорнийците да останат бдителни и да следват напътствията на локалните управляващи. "

Към през вчерашния ден сутринта бурята " Ананасов експрес " (Pineapple Express) - която събираше топла, субтропична влага над Хаваите - връхлетя няколко обитаеми места, до момента в който се придвижваше от централното крайбрежие на Калифорния към южните скатове на планината Сиера Невада.

" Това е невиждано по мащабите си, невиждано за последните няколко десетилетия метеорологично събитие ", сподели на брифинг Крис Матарочия от Националната метеорологична работа на Съединени американски щати. " Ще има наводнения в зони, които нормално остават незасегнати от сходни бедствия. Затова всеки би трябвало да е подготвен. В комбиниране със снеготопенето водите на река Кингс и по-малки реки като Мил Крийк ще се повишат до невъобразими нива. "

Предвижданията са за преливане на речни системи в минимум 13 региона на щата, а под засилено наблюдаване за заплаха от преливане са общо близо 30 речни системи
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР