Най-малко девет души бяха убити при израелски въздушни удари по

...
Най-малко девет души бяха убити при израелски въздушни удари по
Коментари Харесай

Израел удари ивицата Газа, има убити

Най-малко девет души бяха убити при израелски въздушни удари по обекти на Ислямски джихад в линията Газа тази нощ, съобщи Франс прес, като се базира на министерството на опазването на здравето на следената от придвижването Хамас територия.

Ройтерс цитира представители на управляващите в крайбрежния анклав, че са починали трима висши командири на военното крило на радикалната палестинска формация и трима цивилни. Няколко индивида са били ранени.

Израелската войска удостовери, че е взела под прицел трима ръководители на Ислямски джихад - Джихад Ганам, Халил ал Бахтани и Тарек Езедин. Според нея те са виновни за ракетния обстрел по Израел предходната седмица.

Ислямски джихад е втората по въздействие след Хамас въоръжена формация в анклава, който е под израелска обсада, отбелязва Ройтерс.

Местни поданици обявиха по-рано пред Асошиейтед прес, че са чули няколко мощни детонации. Поразени били последният етаж на жилищен блок в град Газа и къща в Рафа.

Фотограф от Агенция Франс Прес е видял в Рафа, в най-южната част от анклава, тялото на Джихад Ганам.

Два контролно-пропускателни пункта по границата с линията Газа са затворени за влизане и излизане на хора и артикули до второ разпореждане, заяви израелското министерство на защитата, представено от Ройтерс.

В очакване на ракетен обстрел в отговор на убийствата, израелската войска даде специфични указания за хората, живеещи на до 40 километра от анклава, да останат покрай бомбоубежища от 2:30 ч. (и българско време) през днешния ден до 18:00 ч. в четвъртък.

Ударите бяха нанесени в конюнктура на напрежение сред Израел и групировки в линията Газа. Миналата седмица палестински бойци изстреляха от анклава ракети към Южен Израел след гибелта в израелски арест на почитан представител на Ислямски джихад, оповестил гладна стачка. В отговор израелската войска нанесе въздушни удари, напомня АП.

Агенция Франс Прес отбелязва, че преди по-малко от седмица с посредничеството на Египет е било контрактувано преустановяване на огъня.

Над 90 палестинци и минимум 19 израелци и чужденци бяха убити при офанзиви от началото на тази година, показва Ройтерс.

По данни на АП са починали 105 палестинци, към половината от които бойци на групировки и причинители на набези.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР