Най-малко девет души бяха убити, а близо 3000 ранени при

...
Най-малко девет души бяха убити, а близо 3000 ранени при
Коментари Харесай

Как избухнали пейджъри на Хизбула убиха 9 души и раниха близо 3000 в Ливан

Най-малко девет души бяха убити, а близо 3000 ранени при поредност от едновременни гърмежи на пейджъри в Ливан и елементи на Сирия . Това оповестиха международните организации във вторник.

Пейджърите са били употребявани за връзка от шиитската формация Хизбула, която води война с Израел. Сред жертвите и потърпевшите има членове на придвижването, ранен е и посланикът на Иран в Ливан.

Хизбула непосредствено упрекна Израел, че стои зад интервенцията, и заплаши, че Тел Авив ще получи " заслужено наказване ". Засега няма коментар от страна на израелските управляващи.

Информацията за вълната от хиляди едновременни гърмежи в Ливан идва на фона на продължаващата към този момент близо година война в Газа сред Израел и палестинската формация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

От началото на войната Хизбула поддържа Хамас и изстреля десетки ракети против израелска територия. Ливанската шиитска формация и Израел от десетилетия са в намерено военно опълчване.

Как се случи последната интервенция, за която Хизбула и Иран упрекват Тел Авив? Какво е пейджър и по какъв начин може да избухне? Ето какво знаем.
Как хиляди пейджъри избухват по едно и също време
Във вторник след 15:30 локално време новинарските организации започнаха да оповестяват информация за детонации в южните покрайнини на Бейрут , които са известни като бастион на Хизбула.

Беше обявено за такива гърмежи и в южните елементи на Ливан, както и в елементи от прилежаща Сирия, където също оперира Хизбула.
 Модерен модел пейджър
Впоследствие стана ясно, че гърмежите са породени от експлоадирането на пейджъри. Това са безжични телекомуникационни устройства, предходник на мобилните телефони.

В взаимозависимост от типа си те могат или единствено да получава известия, или и да получават, и да изпращат. Не е допустимо с тях да се организират телефонни диалози.
Какви са тези пейджъри
Световните организации оповестяват, че става дума за пейджъри, употребявани от членове на Хизбула за вътрешна връзка.

По информация на Ройтерс групировката е почнала да употребява този съответен модел през последните месеци, а задачата е била да се избегне опцията за следене на местоположението, в случай че членовете ѝ си споделят с мобилни телефони.
 Линейките са заобиколени от хора на входа на медицинския център на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 година, след детонациите на хиляди пейджъри.
От Хизбула споделиха, че пейджърите са били създадени от компанията Gold Apollo , основана в Тайван . Основателят на компанията обаче отхвърли това, като сподели, че те са били създадени от компания в Европа, която е имала правото да употребява марката на тайванската компания.
Как са провокирани детонациите
Ройтерс написа, че съгласно източници от службите за сигурност и фрагменти, прегледани от организацията, някои от детонациите са се случили, откакто пейджърите са звъннали, карайки собстветниците им да ги заловен в ръка или да ги вдигнат към лицата си, с цел да видят какво написа на екраните.

Към момента не е ясно по какъв начин са породени гърмежите. Дипломатически източници и източници от силите за сигурност обаче спекулират, че детонациите могат да са били провокирани от експлоадиране на батериите на устройствата, евентуално заради прегряване.

Други обаче считат, че Израел може да е проникнал във веригата за доставка на пейджърите на Хизбула. Ню Йорк Таймз оповестява, че Израел е скрил избухлив материал в новата партида пейджъри, преди те да бъдат импортирани в Ливан, като цитира за това американски и други чиновници.

Няколко специалисти пък споделят пред Ройтерс, че се съмняват, че единствено батерия би била задоволителна, с цел да провокира гърмежите.

Пол Кристенсен , специалист по сигурността на литиево-йонните акумулатори в университета в Нюкасъл, споделя, че размера на детонациите не подхожда на този в предходни случаи на развалени такива акумулатори.

„ Говорим за относително дребна батерия, която избухва в пламъци. [Обикновено] не се получава съдбовна детонация и интуицията ми подсказва, че такава е доста малко евентуална “, споделя той.

Друга причина специалистите да се съмняват, че детонациите са породени от прегряване на батериите, е, че нормално единствено изцяло заредената батерия може да се възпламени или експлодира.

„ При равнище на зареденост под 50% тя би произвеждала газове и пари, само че няма да аргументи пожари или детонации. Много малко евентуално е всеки, чийто пейджъри избухнаха, да са имали изцяло заредена батерия “, разяснява Офодике Езекойе , професор по машинно инженерство от Тексаския университет в Остин.

Ройтерс отбелязва, че в предишното има случаи, в които израелските разследващи сили са поставяли експлозиви в персонални телефони, с цел да нападат свои съперници, съгласно книгата от 2018 година „ Стани и убий първи “.

Хакери също са показвали, че е допустимо да се " инжектира " злоумишлен код в персонални устройства, които да ги карат да прегряват и да експлодират в някои случаи.
Какво сподели Хизбула
Самата Хизбула непосредствено упрекна Израел за случилото се. Ливанското външно министерство го назова " израелска хакерска атака ". Министерството също по този начин заяви, че се готви да внесе тъжба в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

„ Тази рискова и умишлена израелска ескалация е съпроводена от израелски закани за разширение на обсега на войната против Ливан в огромен мащаб “, се споделя в известието.

Иранският външен министър също дефинира случилото се като " терористичен акт ", за който съгласно него е отговорен Израел.

Официалните управляващи в Израел досега не са коментирали.
Какво споделиха Съединени американски щати и Организация на обединените нации
Съединени американски щати се разграничиха от детонациите, като споделиха, че не са свързани по никакъв метод с тях, и още веднъж приканиха за " дипломатическо решение " на напрежението сред Израел и Ливан.

От своя страна специфичната координаторка на Организация на обединените нации за Ливан Жанин Хенис-Пласхарт предизвести, че вълната от гърмежи " демонстрира извънредно притеснителна ескалация ".

От месеци Организация на обединените нации и редица страни изричат терзания от по-голяма ескалация на военните дейности в района. Както Хамас, по този начин и Хизбула са подкрепяни от Иран, който също е в спор с Израел.

Хизбула е оповестена за терористична организация от Съединени американски щати. Европейският съюз разгласи за терористично единствено въоръженото крило на групировката, само че не и нейното политическо отклонение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР