Най-малко четирима души бяха убити и най-малко 50 ранени, след

...
Най-малко четирима души бяха убити и най-малко 50 ранени, след
Коментари Харесай

Четирима загинали при бомбен атентат във филипински университет

Най-малко четирима души бяха убити и минимум 50 ранени, откакто бомба избухна по време на утринна католическа литургия в университет в южния филипински град Марави, който през 2017 година бе под обсадата на ислямисти в продължение на пет месеца.

Властите проверяват гърмежа в държавния университет Минданао в Марауи, сподели шефът на районната полиция, бригаден военачалник Алън Ноблеза.

" Експлозията провокира суматоха измежду десетки богомолци и остави жертвите окървавени и проснати на земята " , съобщи Таха Манданган, шеф по сигурността на обширния държавен академични кампус.

Най-малко двама от ранените се борят за живота си.

Армейските войски и полицията неотложно отделиха региона, организираха в началото следствие и ревизираха охранителните камери за всевъзможни индикации кой може да е виновен за офанзивата. В града бяха сложени контролно-пропускателни пунктове.

Ноблеза съобщи, че една от версиите е вероятно възмездие от страна на бойци на " Ислямска страна ". През 2017 година Марави беше обсаден от ислямистки бойци в продължение на пет месеца.

Филипинските военни оповестиха по-рано, че са умъртвили 11 бойци, в това число членове на Dawlah Islamiyah-Philippines, проислямска формация, по време на военна интервенция.

„ Осъждам жестокия бомбен атентат, който беше осъществен тази заран “, сподели в изказване губернаторът на региона - Маминтал Адионг - младши.

„ Терористичните офанзиви против просветителни институции също би трябвало да бъдат наказани, тъй като това са места, които предизвикват културата на мира “, означи той.

Университетът излезе с изказване във Фейсбук, в което се споделя, че всички са „ надълбоко натъжени и ужасени от акта на принуждение, осъществен по време на религиозно събиране ".

" Категорично осъждаме този неправилен и отблъскващ акт ", се добавя в позицията. 

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши осъди смъртоносния бомбен атентат и упрекна за него " задгранични терористи ", а полицията и армията ускориха ограниченията за сигурност в южната част на страната, както и в региона към столицата Манила, съобщи Ройтерс.

" Осъждам по най-категоричен метод безсмислените и отвратителни дейности, осъществени от задгранични терористи ", сподели Маркос в изказване. " На екстремисти, които упражняват принуждение против почтени, постоянно ще се гледа като на врагове в обществото ни ", се споделя още в изказването му.

По време на неделното си послание във Ватикана папа Франциск насочи молебствия за жертвите на нападението, а в настрана документално обръщение прикани: " Христос да даде на всички сили да извърнат тил на насилието и да победят всяко зло с положително ".

Операциите на правоприлагащите органи, целящи причинителите на " терористичната активност " да бъдат изправени пред съда " ще продължат с цялостна мощ ", съобщи на конференция министърът на защитата Хилберто Теодоро. Има " мощни индикации за задгранично присъединяване " в бомбения атентат , сподели Теодоро, без да даде повече детайлности, с цел да не изложи на риск продължаващото следствие.

На мястото на случая са открити осколки от 16-милиметров минометен снаряд , заяви на конференцията полицейският чиновник Емануел Пералта.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР