Най-малко 7 държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна на

...
Най-малко 7 държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна на
Коментари Харесай

Седем държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна

Най-малко 7 страни приканиха жителите си да изоставен Украйна на фона на опасенията, че Русия може да нахлуе в страната. След Съединени американски щати такива апели насочиха още Канада,,, Нидерландия,, Естония.

По данни на вестник Политико се изтеглят и чиновници на задачата на Европейския съюз. Според водача на европейската дипломация обаче става дума не за евакуация, а за даване на опция хората да работят отдалечено, предава Радио Свобода.

Призивите зачестиха, откакто в петък американският президент Джо Байдън жителите на Съединени американски щати да изоставен Украйна. Той предизвести, че при положение на съветска инвазия в страната Вашингтон няма да се намеси, с цел да изтегля свои жители, тъй като това би означавало начало на международна война.

Съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан сподели в петък, че на американците се предлага да изоставен страната в границите на едно или две денонощия..

Напрежението сред Русия и Украйна се усили при започване на декември 2021, когато Москва изпрати към 100 хиляди собствен бойци и тежка бойна техника покрай границата с Украйна. Страните от НАТО и Европейски Съюз неведнъж предизвестиха за строги наказания, в случай че Русия навлезе в Украйна.

Русия неведнъж отхвърли да има планове за нахлуване и изясни наличието на военните си в региона с осъществяване на учения. Като част от учения е оповестено и скупчването на войски в Беларус, която също граничи с Украйна. Американските управляващи настояват, че с такава дислокация на съветски елементи до границата Украйна може да бъде атакувана от три направления, затварящи страната в съвсем цялостен кръг.

Според Джейк Съливан нахлуване на Русия против Украйна може да се чака в това число и по време на Олимпиадата в Пекин, която завършва на 20 февруари.

Москва дефинира апелите за овакантяване на Украйна като изкуствено нагнетяване на напрежението.

По-късно в събота се чака телефонен диалог сред президентите на Русия и Съединени американски щати, който ще засегне обстановката към Украйна. Откакто напрежението нарастна, двамата президенти са разговаряли персонално един път - при започване на декември по видеоконферентна връзка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР