Най-малко 6000 украински деца са преминали през руски образователни лагери“

...
Най-малко 6000 украински деца са преминали през руски образователни лагери“
Коментари Харесай

Хиляди украинчета минават през „образователни лагери“, учат ги на любов към Русия

Най-малко 6000 украински деца са минали през съветски „ просветителни лагери “ през последната година, като няколко стотин от тях са държани там в продължение на седмици и месеци. Това сочи нов отчет на Хуманитарната лаборатория на Йейл, представен от английския „ Гардиън “.

Русия също целеустремено е улеснила осиновяването и приютяването на деца от Украйна в Русия, което може да се дефинира и като военно закононарушение, настояват специалисти.

От началото на войната преди съвсем една година, дребни деца са отвеждани в 43 лагера в цяла Русия за „ проруско и военно образование “, твърди отчетът. В минимум два лагера връщането на децата е отсрочено и не се знае по кое време ще се приберат при фамилиите си.

Според данните Русия се пробва да прокара проруски тези измежду децата посредством образователното наличие, екскурзии до патриотични места в Русия и диалози с ветерани. Децата получават и знания по военно дело.

В доста от случаите руснаците твърдели, че краткотрайно евакуирали децата от украинска територия, само че по-късно отказвали да ги върнат на родителите, като прекъсвали всевъзможни връзки със фамилията. Повече от 350 деца са били осиновени от съветски фамилии, а над 1000 са в листата с чакащите.

В отчетът има и разкази от фамилии и потърпевши деца, които са се измъкнали от лагерите. На една от майките било казано, че синът ѝ няма да се върне вкъщи, тъй като „ там има война “. Едно от децата пък споделя, че му било пояснение, че ще се върне при фамилията си единствено в случай че обитаемото им място падне под съветски надзор. Друго момче споделя, че нямало да го върнат при родителите му поради „ украинските му визии “.

Според данни от Украйна повече от 14 700 деца са депортирани в Русия, като някои от тях са станали жертви на полова употреба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР