Най-малко 50 души са загинали при двете експлозии днес край

...
Най-малко 50 души са загинали при двете експлозии днес край
Коментари Харесай

Кървав атентат край гроба на убития преди 4 г. ирански генерал Касем Солеймани

Най-малко 50 души са починали при двете детонации през днешния ден край гроба на иранския военачалник Касем Солеймани, в деня, в който се навършват четири години от неговото очистване при офанзива на американски военен дрон. Солеймани бе считан за проектант на иранските военни интервенции в Близкия изток, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция. По последни данни на локалните управляващи убитите са минимум 73, а ранените са 170.

Взривовете са били край джамията Сахеб аз Заман, в южния ирански град Керман, където се намира гробницата на Солеймани. Двете детонации са отекнали през период от няколко минути. Представител на управляващите на град Керман заяви, че става дума за терористичен акт.

Първоначално иранската организация Нур заяви, че става дума за гърмежи на газови бутилки.

" Нашите екипи за незабавна помощ изтеглят ранените, само че има навалица от хора, блокираща пътищата за евакуация ", съобщи пред държавната телевизия Реза Фалах, началник на Червения полумесец в провинция Керман.

По малкия екран бяха показани фрагменти със избавителни екипи, работещи на мястото на детонацията, аргументите за която към този момент остават незнайни. Голям брой хора се бяха събрали, с цел да отбележат годишнината от гибелта на генерала, напомня Агенция Франс Прес.

Генерал Касем Солеймани беше погубен през 2020 година на 62-годишна възраст при удар с американски дрон в Ирак. Ключова фигура в иранския режим, той беше и една от най-популярните обществени персони в страната, отбелязва Агенция Франс Прес. Служил по време на Иранско-иракската война 1980-1988 година, Солеймани се издигна бързо в чин, с цел да стане най-после шеф на силите " Кудс " на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, претрупан с външните интервенции. След гибелта на генерала аятолах Али Хаменей разгласи тридневен народен печал.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР