Най-малко 50 души са били убити при потушаването на протестите

...
Най-малко 50 души са били убити при потушаването на протестите
Коментари Харесай

50 загинали при протестите в Иран

Най-малко 50 души са били убити при потушаването на митингите от страна на иранските сили за сигурност, които избухнаха след гибелта на Махса Амини, умряла скоро, откакто е задържана от моралната полицията за неуместно на строгите ислямски догми облекло.

Това са съобщили от основаната в Осло неправителствена организация за правата на човека в Иран (IHR), представени от Агенция Франс Прес. 

Протести са се провели в към 80 града и други градски центрове, откогато демонстрациите започнаха преди една седмица.

Правозащитни групи също показаха смъртни случаи в и района на Северен Кюрдистан, откъдето беше Амини.

" Поне 50 души са били убити до момента и хората не престават да стачкуват за главните си права и достолепие ", сподели шефът на IHR Махмуд Амири-Могадам пред Агенция Франс Прес.

Демонстрации са се провели и в редица европейски страни, както и Съединени американски щати. Навсякъде дамите или са сваляли демонстративно забрадките си, или са подстригвали косите си в памет на починалата.

Официално, моралната полиция твърди, че няма упражнено принуждение, а арестантката е умряла поради сърдечни проблеми. Случаят обаче не е изолиран. Има доста сигнали и от други задържани от моралната полиция дами за побои.

На иранския президент Ебрахим Раиси се наложи да дава пояснения по случая. 

В Иран има независимост на изложение, само че митингите, които се случват в този момент, са неприемливи " актове на безпорядък ", сподели той.  Той добави, че е наредил следствие на гибелта на младата жена. Проблемите с правата би трябвало да се преглеждат по целия свят с един стандарт ", сподели Раиси на конференция в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Инцидентът отприщи голям яд измежду популацията и най-лошите митинги в Ислямската република от 2019 година насам. Повечето са съсредоточени в обитаемата с кюрди северозападна част на Иран, само че се разпространиха в столицата и минимум 50 града в цялата страна, като полицията употребява мощ, с цел да ги разпръсне протестиращи.

Смъртта на Амини още веднъж разпали гнева в Ислямската република за рестриктивните мерки на персоналните свободи - в това число непоколебим код за обличане на дамите - и стопанска система, разтърсена от наказания.

Духовните управници на Иран се опасяват от обновяване на митингите от 2019 година, които избухнаха поради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също показаха яд против висшия водач аятолах Али Хаменей.

Властите ограничиха достъпа до интернет.

Самият Раиси прекъсна изявление за CNN. Причината бе, че водещата Кристиан Аманпур отхвърли в последния миг настояването да носи шал на главата.

Интервюто е било от дълго време планувано изявление в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк в сряда.

Около 40 минути след началото на изявлението, асистент споделил на Аманпур, че президентът ѝ е предложил да носи шал на главата. Аманпур учтиво отказала.

Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и приказва свободно фарси, сподели, че носи шал на главата, до момента в който работи в Иран, с цел да се съобрази с локалните закони и традиции. Но тя сподели, че няма да покрие главата си, с цел да организира изявление с ирански чиновник отвън страна, където това не се изисква.

" Тук, в Ню Йорк или където и да е другаде отвън Иран, в никакъв случай не съм бил молена от нито един ирански президент от 1995 година насам, да нося шал на главата ", сподели тя в четвъртък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР