Най-малко 33 души са загинали и повече от 70 са

...
Най-малко 33 души са загинали и повече от 70 са
Коментари Харесай

Най-малко 33 жертви при взрив в шиитска джамия в Кандахар

Най-малко 33 души са починали и повече от 70 са били ранени при гърмеж по време на петъчните молебствия в в афганистанския град, предава БНР.

Това е втората сходна офанзива през седмицата, ориентирана към поклонници от малцинствената фракция.

Здравен чиновник даде данни за 33-ма починали и 73-ма ранени и сподели, че крайната броят на жертвите може да бъде по-голям.

Местен кореспондент в Кандахар уточни пред Ройтерс, че очевидци са описали трима нападатели-самоубийци, единият от които се е взривил на входа на джамията, а другите двама са взривили техните устройства в самата постройка.

" Ситуацията е доста неприятна. Болницата в Мирвайс изпраща известия и приканва младежите да дадат кръв ", сподели той, базирайки се на локална болница, където са били откарани мъртви и ранени от самоубийствения атентат.

Снимки и фрагменти от мобилни телефони, оповестени от публицисти в обществените мрежи, демонстрират доста хора, явно мъртви или съществено ранени по кървавия под на джамията " Имам Барга ", където нормално се събират за петъчната молитва към 500 души.

Засега никой не е поел отговорност за кървавото нахлуване.
 Жертвите на терористичния акт в Кундуз към този момент са 150 Жертвите на терористичния акт в Кундуз към този момент са 150
Жертвите на терористичния акт против шиитската джамия Сеид Абад в провинция Кундуз в Северен Афганистан доближиха 150 души, заяви мест...

Говорителят на вътрешното министерство Кари Саид Хости от ръководещото талибанско придвижване съобщи, че управляващите проверяват и събират детайлности. Взривът е станал единствено дни след нахлуване, зад което евентуално стоят бойци на " ", при което починаха близо 80 шиитски вярващи в джамия в северния град Кундуз.

Посолството на Иран, комшия на Афганистан и най-голямата шиитска мощ в района, осъди нападението.

" Надяваме се водачите на талибаните да подхващат решителни дейности против тези зли терористични произшествия “, се споделя в известия на Техеран в Туитър.

Специални сили на талибаните дойдох на мястото на терористичната офанзива, с цел да го обезопасят, а към локалните поданици имаше апел да дарят кръв за ранените.

Местният филиал на „ Ислямска страна “, прочут като „ Ислямска страна - Хорасан “ на античното име на района, обхващащ Афганистан, ускори офанзивите след успеха на талибаните над подкрепяното от Запада държавно управление в Кабул през август.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР