Най-малко 30 души са загинали при атентат с кола бомба

...
Най-малко 30 души са загинали при атентат с кола бомба
Коментари Харесай

Атентат с кола бомба взе десетки жертви в столицата на Сомалия

Най-малко 30 души са починали при атентат с кола бомба в сомалийската столица Могадишу, заяви държавен представител, представен от Асошиейтед прес и Ройтерс. Десетки други са ранени.

Броят на починалите несъмнено ще нарасне, защото десетки други са откарани в болница, някои от тях в тежко положение, сподели представителят Исмаил Мухтар. Някои локални медии към този момент настояват за 70 и даже за 90 убити, което би направило този атентат една от най-кървавите касапници в страната за последните години.

Колата експлодирала на доста многолюден полицейски надзорен пункт в града, на който се събира пътна такса. Това станало в утринния час пик, когато доста хора отивали на работа след петъчния празничен ден.

Свидетел, представен от Ройтерс, живеещ наоколо, излязъл от къщи да види какво става и преброил минимум 13 натрупа. " Десетки други крещяха за помощ, само че полицията неотложно откри пукотевица и аз бързо се прибрах вкъщи ", сподели той.

Ранените били отведени в болница " Медина ", където различен очевидец на Ройтерс видял десетки хора да идват с коли за спешна помощ от мястото на детонацията.

Кметът на Могадишу майор Омар Мухамуд сподели пред кореспонденти, че държавното управление е удостоверило за минимум 90 ранени при гърмежа, множеството от тях деца и възпитаници, както и студенти, минаващи оттова с рейс. На фотоси от местопроизшествието се виждат обгорели каросерии на коли, а над града се издига гъст облак пушек.

Никой към този момент не е поел отговорност за кървавия атентат, само че свързаната с терористичната мрежа Ал Каида ислямистка формация " Аш Шабаб " постоянно прави такива офанзиви. Групировката, която се стреми да смъкна подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление, бе изтласкана от столицата Могадишу преди няколко години, само че продължава да управлява посредством рекетьорска " данъчна " система елементи от централните и южните региони на Сомалия и да прави набези против известни и оживени места като кръстовища и хотели в крайморската столица.
Установяването на точния брой на жертвите и потърпевшите не е лека задача, тъй като управляващите са дали директива на медицинския личен състав да не разкриват бройки, както те правеха по-рано, а на публицистите е неразрешено да отиват на местата, където са осъществени такива терористични офанзиви, отбелязва Ройтерс.

Сомалия е раздирана от вътрешни спорове и междуособици от 1991 година насам, когато военните племенни вождове смъкнаха диктатора Сиад Баре, а по-късно започнаха битки между тях./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР