Най-малко 30 души са вече загиналите при земетресението с магнитуд

...
Най-малко 30 души са вече загиналите при земетресението с магнитуд
Коментари Харесай

Надпревара с времето: поне 30 са жертвите от земетресението в Япония

Най-малко 30 души са към този момент починалите при земетресението с магнитуд 7,6 по Рихтер, което разклати Централна Япония в първия ден от новата година. Днес избавителните екипи се пробват да стигнат до изолирани региони, където има рухнали здания, разрушени пътища, а десетки хиляди домове са без ток, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

This should be russia not Japan. The universe is so unfair.
— A n n a (@tweet4anna)

Земетресението, станало през вчерашния ден по обяд локално време, накара жителите на някои крайбрежни региони да избягат на по-високи места поради високите приливни талази, връхлетели западното крайбрежие на Япония, отнасяйки доста коли и даже къщи в морето. 

The drain channels of Shimabara City in Japan look like an aquarium!

ito.emm

— Science girl (@gunsnrosesgirl3)

Хиляди военнослужещи, пожарникари и служители на реда от цялата страна бяха изпратени в най-засегнатия регион на полуостров Ното в префектура Ишикава.

Спасителните действия обаче са затруднени от мощно развалените и блокирани пътища, а управляващите настояват, че им е мъчно да оценят цялостния обсег на провалите.

Множество влакове, фериботи и полети в региона бяха прекратени. Летището в Ното е затворено заради повреди на пистата, терминала и пътищата за достъп, а 500 души са блокирани в колите си на паркинга, заяви японската телевизия Ен Ейч Кей (NHK).

" Издирването и спасяването на засегнатите от земетресението е конкуренция с времето ", съобщи през днешния ден министър-председателят Фумио Кишида на изключителна среща по отношение на бедствията.

Кишида означи, че избавителните екипи доста мъчно доближават до северния завършек на полуостров Ното поради разрушените пътища и че при огледите с хеликоптер са били открити голям брой пожари, както и доста вреди по жилищни здания и инфраструктурни обекти.

Властите в Ишикава оповестиха, че досега са удостоверили гибелта на 30 души вследствие на земетресението, като половината от тях са в мощно засегнатия град Уаджима, покрай епицентъра на труса.

Пожарникарите се борят с пламъците в няколко града и се пробват да освободят още хора, затрупани в срутени здания, заяви японската организация за ръководство на пожарите и бедствията. 

В Централна Япония са били регистрирани общо 155 земни труса сред 16:00 ч. през вчерашния ден (07:00 ч. по Гринуич) и 09:00 ч. през днешния ден (00:00 ч. по Гринуич) съгласно японската метеорологична работа, представена от Франс прес. Повечето от тези земетресения са били с магнитуд над 3,0. По данни на метеорологичната работа тази заран са усетени шест нови мощни труса.

Редица международни водачи изпратиха съболезнователни послания, а американският президент Джо Байдън разгласи в изявление, че Съединените щати са подготвени да дават всякаква нужна помощ на Япония.

" Мислите ни са с японския народ в този сложен миг ", сподели той.

Вчера вечерта японското държавно управление подреди на към 100 000 души да се изтеглят от домовете си, като ги настани в спортни зали и учебни дворове, които нормално се употребяват като евакуационни центрове при изключителни обстановки. Много от тях се завърнаха по домовете си през днешния ден, когато управляващите анулираха предизвестията за цунами.

Днес японската метеорологична работа анулира предизвестието, а по нейни данни земетресението е провокирало талази с височина към 1,2 метра в региона на град Ваджима. На други места вълните са достигали близо 1 метър.

Рано тази заран в префектура Ишикава към 33 000 семейства не престават да бъдат без електричество, а температурите през нощта паднаха под нулата. Повечето региони в северната част на полуостров Ното също по този начин са с прекратено водоснабдяване, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Япония анулира възбраната за експлоатация на най-голямата нуклеарна централа в света -  АЕЦ " Кашивадзаки-Карива ", ръководена от " Токио eлектрик пауър къмпани " (Tokyo Electric Power Company - TEPCO), която не работи от цунамито през 2011 г. 

Японският нуклеарен регулатор съобщи, че не са били открити нередности в нуклеарните централи по продължение на Японско море, в това число петте настоящи реактора в централите " Охи " и " Такахама " на " Кансай електрик пауър къмпани " (Kansai Electric Power Company - KEPCO) в префектура Фукуи. 

Електроцентралата " Шика ", която се намира най-близо до епицентъра на вчерашния трус, също е отвън употреба от 2011 година насам. Компанията оператор заяви, че след земетресението е имало някои спирания на електрозахранването и масло, само че не и на радиация. 

Японски компании, измежду които " Шарп " (Sharp), " Комацу " (Komatsu) и " Тошиба " (Toshiba), ревизират дали заводите им в региона са потърпевши, отбелязва Ройтерс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР