Най-малко 296 загинали и 153 ранени в резултат на мощно земетресение

...
Най-малко 296 загинали и 153 ранени в резултат на мощно земетресение
Коментари Харесай

Стотици жертви и срутени сгради след мощно земетресение в Мароко ВИДЕО

Най-малко 296 починали и 153 ранени вследствие на мощно земетресение в Мароко, сочи прелиминарен формален отчет. Епицентърът на труса, с магнитуд 6,8 съгласно Геофизическия институт на Съединени американски щати, е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат.

„ Според прелиминарен отчет това земетресение е лишило живота на 296 души в провинциите и общините Ал-Хауз, Маракеш, Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант “, се споделя в изказване на министерството. Още 153 души са ранени и приети в болница, съгласно същия източник.

Националният център за научни и механически проучвания, основан в Рабат, от своя страна уточни, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз. Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е записало до момента.

Министерството на вътрешните работи на Мароко в събота прикани хората да запазят успокоение и да заобикалят суматохата. В тирада, излъчена по държавните медии, Рашид Ал Халфи, общоприет секретар на вътрешните работи в министерството, сподели, че правителството вече е задействало всички налични запаси за справяне с нещастието.

Според видеа, публикувани в обществените мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е предизвикало обилни материални вреди в няколко града. Освен в Маракеш, трусът е бил усетен в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки суматоха измежду популацията.



Много хора са излезли по улиците на тези градове, страхувайки се от сриването на домовете си, демонстрират видеа, качени в обществените мрежи. На фотоси и видеоклипове, оповестени в интернет, се виждат обилни опустошения в Стария град на Маракеш, както и смачкани от парчета и камъни коли.

Индийският министър председател Нарендра Моди, който е хазаин на срещата на Г-20 този уикенд в Делхи, сервира съболезнованията си на околните на жертвите на мощното земетресение.

От 1900 година не е имало трусове с магнитуд 6 и усетени на по-голяма територия от 500 км от това земетресение и единствено девет трусове са били с магнитуд 5.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР