Най-малко 21 души загинаха в Китай, застигнати вчера от буря

...
Най-малко 21 души загинаха в Китай, застигнати вчера от буря
Коментари Харесай

Най-малко 21 бегачи загинаха по време на ултрамаратон в Китай

Най-малко 21 души починаха в Китай, застигнати през вчерашния ден от стихия в планината, по време на 100-километров ултрамаратон в северозападната китайска провинция Гансу.
Местните управляващи са основали екип, който да организира задълбочено следствие на повода за случая, написа вестникът.
По-рано организация „ Синхуа “, базирайки се на спасители, заяви, че минимум 16 души са убити, а петима са изчезнали. Ултрамаратонът на 100 км е почнал в събота сутринта покрай град Байин. По време надпреварата внезапно се е влошило времето. Подробностите не бяха конкретизирани.
Според избавителния щаб, представен от организацията, в събота следобяд на височинния стадий на ултрамаратона стартират пориви на ураганен вятър и стартира градушка . Изяснява се, че телесната температура на участниците е спаднала, изпитвали са дискомфорт. Състезанието неотложно е прекъснато.
Агенцията оповестява, че локалните управляващи са изпратили екип от 700 спасители да търсят изчезналите. Общо в маратона са взели участие 172 души, 151 от тях са евакуирани от разстояние, положението им се прави оценка като устойчиво.
Лианг Цзин, собственик на два национални върха, е измежду починалите. Спортистът беше в листата на изчезналите няколко часа, тъй че уредниците на маратона, неговите сътрудници и почитатели се надяваха, че е съумял да се скрие от неприятното време. В неделя сутринта обаче, спасителите откриха тялото му.
31-годишният бегач е нееднократен победител в ултрамаратони и други надпревари в Китай и е сложил два национални върха за разстояние от 149,51 км (2014 г.) и 151,2 км (2018 г.).
Половината от жертвите на ултрамаратона са професионални спортисти. " Сред умрелите от студа половината са майстори в нашите среди ", са думите на един от участниците в конкуренцията, поискал анонимност. " Първо, майсторите постоянно се пробват да понижат оптимално тежестта, с цел да не вземат със себе си ветровки и термо облекло. Залагат на хубаво време. За страдание този път залогът не завоюва ", изясни спортистът.
„ На второ място, експертите постоянно се движат по-нататък и към по-високите и по-студените сектори от маршрута, което затруднява спускането и интервенциите за търсене и избавяне “, сподели той.
Както означи спортистът, най-големият проблем при положение на неприятно време за участниците в надпреварата е хипотермията. " Имате къси панталони, тениска и дребна чанта на гърба си. Организаторите ви принуждават да вземете термо одеяло със себе си. Но е доста фино, единствено един пласт алуминиево фолио. Този път времето беше просто извънредно, вятърът откъсна всичко и го отнесе “, показа споменът спортистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР