Най-малко 20 сирийски войници, убити при засада, обвинени в ИДИЛ

...
Въоръжени мъже са нападнали от засада автобус със сирийски войници
Коментари Харесай

Въоръжени мъже са нападнали от засада автобус със сирийски войници в източната част на страната, убивайки най-малко 20 и ранявайки други, казаха опозиционни активисти.

Британският Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи в петък, че 23 сирийски войници са били убити и 10 са ранени при атака на пустинен път близо до източния град Маядин, в провинция Дейр Аз Зор, която граничи с Ирак.

Други сирийски активистки групи казаха, че 20 войници са били убити, а други са ранени.

Британската обсерватория заяви, че засадата е била извършена от членове на ИДИЛ (ISIS), чиито спящи клетки в части от Сирия все още извършват смъртоносни атаки въпреки поражението си през 2019 г.

Добавя се, че „десетки [други] войници“ са изчезнали, след като въоръжените мъже са обкръжили автобуса и са открили огън, което е най-смъртоносната атака досега тази година от ИДИЛ.

Няма незабавен коментар от сирийската армия или правителство.

Атаките на спящите клетки на ИДИЛ в Сирия, особено в огромните пустинни зони, които някога са контролирали, са станали по-смели и по-кървави през последните месеци, според ръководителя на обсерваторията Рами Абдурахман.

Абдурахман каза, че ИДИЛ „напоследък ескалира своите смъртоносни военни атаки … с цел да причини възможно най-много смъртни случаи“.

По този начин те се опитват да изпратят „съобщение, целящо да покаже, че групата все още е активна и мощна въпреки набелязването на нейните лидери“, каза той пред AFP.

Групировката посочи Абу Хафс ал-Хашими ал-Кураши за свой нов лидер този месец, като за първи път потвърди смъртта на своя бивш лидер Абу Хюсеин ал-Хусейни ал-Кураши, когото Турция каза, че е убила през април.

Нейните членове контролираха големи части от Сирия и Ирак, където обявиха халифат през юни 2014 г. През годините те загубиха територията и бяха победени в Ирак през 2017 г. и две години по-късно в Сирия.

През март 2019 г. ИДИЛ загуби последната територия, която държеше в Сирия, заради водена от кюрдите контраофанзива, подкрепяна от водена от САЩ коалиция, но спящите клетки продължават да извършват смъртоносни атаки.

Контролът върху обширната пустинна провинция Дейр Аз Зор е поделен между сирийски войски, подкрепяни от Иран и Русия, и водени от кюрди бойци, подкрепяни от Съединените щати.

Целите на ИДИЛ включват цивилни и водени от кюрди бойци, както и правителствени войски и съюзнически проирански бойци.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР