Най-малко 160 заподозрени са задържани в предварителния арест в цяла

...
Най-малко 160 заподозрени са задържани в предварителния арест в цяла
Коментари Харесай

564 души са с повдигнати обвинения заради срутените сгради след трусовете в Турция

Най-малко 160 обвинени са арестувани в предварителния арест в цяла Турция по отношение на рухването на здания след смъртоносните трусове на 6 януари, оповестиха през днешния ден правосъдни източници, представени от Анадолската организация.

Турските прокурори са повдигнали обвинявания на 564 обвинени в границите на следствието за срутени здания или неспазване на строителните правила, оповестяват източниците.

Най-малко 175 обвинени са били освободени под правосъден надзор, което значи, че ще би трябвало постоянно да се явяват в най-близкия полицейски сектор, прибавя Българска телеграфна агенция.

Освен това за още 71 обвинени са издадени заповеди за арест, а за други 61 са издадени заповеди за задържане.

Според източниците 18 души към момента са в ареста по предписание на основния прокурор, а 11 други обвинени са умряли. Шестима обвинени са в чужбина, допълват източниците.

По последни публични данни минимум 42 300 души са починали при земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари, които бяха с епицентър в южния турски окръг Кахраманмараш и засегнаха още 10 окръга - Хатай, Газиантеп, Малатия, Адъяман, Адана, Диарбекир, Килис, Османийе, Шанлъурфа и Елязъг.

Турското държавно управление извърши голям брой арести на строителни бизнесмени, а представители на опозицията подлагаха на критика неспазването на строителните правила като причина за многочислените жертви.

" Първият трус ни удари през нощта. Разбуди ме доста мощен екот, скочих, вратата ме блъсна обратно. Едва стигнах до стаята, където спяха трите ми дъщери, те доста се изплашиха. Двете изнесохме на ръце, а огромната по този начин съм я стискала, че пръстите ми се бяха отпечатали. Всеки миг чаках постройката да рухне и се молех да не ни затрупа. Слава Богу, успяхме да излезем на открито и се приютихме в колата. Наоколо тичаха ужасени хора, на към 50 метра от нас бе паднала една постройка. От боязън не посмяхме да влезем в къщи. Добре, че не слязохме, вторият трус по обяд разтресе земята под нас. До шестия ден всички спяхме в колата. След това комисия мина на оглед, даде позитивно умозаключение и се върнахме още веднъж в къщи. Оказа се, че нашата постройка е една от дребното оживели в квартала. Децата са живи и здрави, само че доста се изплашиха. Не желаят да спят в обособена стая. Хиляди хора са в потрес - изгубили са десетки близки, без жилища, без средства за прехранване ".

Така журналистката Мерал Ай от радио телевизионния канал Газиантеп Тв и медийната формация Гюнеш в град Газиантеп разказа претърпяното в унищожителните трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер в Кахраманмараш на 6 февруари в разговор пред Нахиде Дениз от Българска телеграфна агенция.

Само допреди три седмици Газиантеп имаше славата на кулинарната столица на Турция, присъдена му от Юнеско. С неповторимия си Музей на мозайките, който е втори по значителност в света, с античните исторически забележителности, с пъстротата на заведенията и развлеченията, този изящен град на югоизтока с население над 1,5 милиона поданици привличаше хиляди туристи от целия свят.

6 февруари сложи Газиантеп измежду най-пострадалите от унищожителното земетресение в 11 окръга в Югоизточен Анадол, където бе оповестено изключително състояние. Градът географски е най-близо до Кахраманмараш, прибавя Българска телеграфна агенция.

Според Мерал Ай, в първите дни на земетресението са били позволени съществени недостатъци в координацията, което усложнило ситуацията. На доста места хората, чиито близки били затрупани, на вятъра чакали да дойдат спасители, нямало самун, продоволствия, вода. Градът бил като нереален, посипан с отломки, изпълнен с хора, оплакващи починалите или очакващи да дойдат спасители. Студено, мрачно...

" А знаем, че първите 72 часа са доста значими за намиране на оживели хора. Научихме, че пристигнали избавителни екипи от разнообразни страни, в това число от България, само че в нашия квартал не пристигнаха. Обстановката в града остава тревожна, макар че магазините работят, стартира зареждането с природен газ, възвръща се водоснабдването. Една част от потърпевшите са настанени в общежития, други в джамии, в обществени домове, в палатки. Раздава се храна на потърпевшите. Идват тирове с помощи от вътрешността на страната, знам, че от Германия, където има огромни землячески общности, дойдоха доста помощи, само че има недостатъци в координацията и организацията по доставянето им на място. Знам даже за случаи, в които помощи са били върнати. В момента има най-голяма потребност от сглобяеми жилища и от отоплителни уреди. Прояви се доста мощна взаимност. Държавата оказва помощ, само че това е естествено злополучие и ние би трябвало да си оказваме помощ. Нашата къща е една от дребното оживели в квартала.Сега у нас, живеем общо четири фамилии. Такива образци има доста ", описа тя, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите й популацията изобщо не е било квалифицирано за такова злополучие.

" Земетресенията, които ни удариха, са в действителност голямо злополучие, експертите настояват, че нямат аналог. Ние изобщо не бяхме готови за сходно нещо.Строяха се доста и все хубави здания, само че се оказа, че са строени некачествено, с морски пясък, несъобразени със земетръсната конюнктура на региона. Сградният фонд е огромният проблем. В нашия квартал съвсем не останаха здрави здания. Много, доста хора починаха, броят им продължава да нараства, мнозина ще останат инвалиди може би за цялостен живот. Тъжно и безнадеждно е ", сподели тя.

Въпреки че изминаха две седмици, още не е решен квартирният проблем на хората,казва тя. Няма задоволително палатки, отоплителни уреди.В крайградските квартали има хора, които спят на улицата, палят огньове, с цел да се топлят. Издирвателно-спасителните работи в зоната са завършили, строителни машини разчистват руините.

Според Мерал Ай, големи проблеми стоят за решение пред локалните управляващи и пред държавните институции. Един от тях е вътрешната миграция, която ще повлече други проблеми. Около 40 на 100 от популацията на Газиантеп се е изселило в огромните метрополии - Анкара преди всичко, Истанбул, Измир. Подновяването на сградния фонд,у крепването на инфраструктурата, транспортните и съобщителните връзки ще желаят средства и труд.

" Но най-страшна е контузията, която нанесе бедствието върху мозъците и сърцата ни, която е може би по-страшна от трусовете, тъй като няма край. Възрастните от една страна, децата - на друга. Вътрешният ни свят се срина, усещаме се като в безтегловност, милиони хора изгубиха вяра, нищо към този момент няма да е както преди. Колкото и години да минат, това, което преживяхме няма да се не помни. Дано обаче стане мотив за смяна в мисленето и критериите както на виновните институции, по този начин и на самите жители ", сподели журналистката.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че следва да стартира строителството на нови 1797 здания в Газиантеп.

" Подписахме първите контракти на местата, където бяха приключени геологическите и теренни изследвания за 200 хиляди жилища. Незабавно стартира строителството на 456 жилищни здания в град Нурдагъ, на 645 в град Килис, който отстои на 90 км от границата със Сирия и на 287 в Адъяман-Кяхта ", разгласи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР