Най-малко 150 загинаха при опустошителната буря Даниел, която помете източна Либия

...
Мощна буря и наводнения в източна Либия убиха най-малко 150
Коментари Харесай

Мощна буря и наводнения в източна Либия убиха най-малко 150 души в град Дерна, според Червения полумесец в Бенгази.< /p>

Ръководителят на организацията в града Каис Фхакери каза пред Al Jazeera в понеделник, че броят на загиналите може да нарасне до 250, след като нивата на водата в града се покачиха до три метра (10 фута).

Десетки също са в неизвестност, казаха властите. Осман Абдуджалил, здравен министър на самопровъзгласилото се правителство, базирано в източната част на Либия, каза, че най-малко 50 други са изчезнали в резултат на бурята, която удари региона в неделя и понеделник.

Кадри в социалните медии показват хора, блокирани по покривите на превозните си средства, докато бурята Даниел връхлетя градовете Бенгази, Суза, Байда, ал-Мардж и Дерна.

„Бяхме заспали и когато се събудихме, открихме, че водата обсажда къщата. Вътре сме и се опитваме да излезем“, каза жителят на Дерна Ахмед Мохамед в понеделник.

Извън Дерна се съобщава за най-малко 12 мъртви в източния град Байда, съобщи главният медицински център на града. Други седем души бяха съобщени загинали в крайбрежния град Суза в североизточна Либия, според службата за линейка и спешни случаи. Съобщава се за още седем мъртви в градовете Шахат и Омар ал-Мохтар, каза министърът.

В неделя бе потвърдена смъртта на още един човек. Мъжът е бил заседнал в колата си и заобиколен от наводнение в източния град Ал-Мардж, според Уалид ал-Арфи, говорител на агенцията за спешно реагиране в източна Либия.

„Зони на бедствие“

Либийският червен полумесец каза, че е загубил контакт с един от служителите си, докато се опитвал да помогне на закъсало семейство в Байда. Десетки други са обявени за изчезнали и властите се опасяват, че те може да са загинали при наводненията, които унищожиха домове и други имоти в няколко града в източна Либия, според местни медии.

Изчезналите включват седем членове на Либийската национална армия (LNA), сила, ръководена от Халифа Хафтар, която контролира източната част на разделената страна, каза говорителят на LNA Ахмад Мисмари.

Тежки наводнения отнесоха превозни средства, показаха кадри, излъчени от телевизия Almostakbal в източна Либия. Каналът също така публикува снимки на срутен път между Суза и Шахат, където се намира основаният от Гърция и включен в списъка на ЮНЕСКО археологически обект Кирена.

Базираният в източната част на Либия парламент обяви тридневен траур. Абдул Хамид Дбейба, министър-председател на международно признатото временно правителство в Триполи, в западна Либия, също обяви тридневен траур във всички засегнати градове, наричайки ги „зони на бедствие“.

Четири големи петролни пристанища в Либия, Ras Lanuf, Zueitina, Brega и Es Sidra, бяха затворени от събота вечерта за три дни, казаха двама петролни инженери.

Издирвателно-спасителните операции продължават, казаха свидетели. Властите обявиха изключително извънредно положение, затваряйки училища и магазини и налагайки вечерен час.

Въпреки че администрацията му има малко влияние в източна Либия, Дбейба каза в неделя, че е наредил на всички държавни агенции „незабавно да се справят“ с щетите и наводненията в източните градове.

Правителството на Дбейба е признато от Централната банка на Либия, която изплаща средства на държавни служби в цялата страна.

Организацията на обединените нации в Либия заяви, че следи бурята отблизо и ще „предостави спешна помощ в подкрепа на усилията за реагиране на местно и национално ниво“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР