Най-малко 15 000 души са починали тази година заради необичайно

...
Най-малко 15 000 души са починали тази година заради необичайно
Коментари Харесай

Най-малко 15 000 души са починали тази година в Европа заради необичайните горещини

Най-малко 15 000 души са умряли тази година поради извънредно горещото време в Европа, съобщи ДПА, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО), заяви Българска телеграфна агенция.

Регионът претърпя най-горещото лято и най-горещия месец август, откогато се води статистика, сподели през вчерашния ден районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге. Той произнесе тирада при започване на конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени КОП 27, която се организира в Египет.

Горещите талази, сушата и горските пожари това лято се усилиха в доста европейски региони и повлияха негативно върху здравето на популацията, сподели Клуге.

Така нареченият " топлинен стрес " - положение, при което тялото не може да се охлажда - е главната причина за смъртните случаи, свързани с рисковото време в Европейския район на СЗО, добави той.

Смята се, че минимум 15 000 души са умряли поради горещините тази година съгласно данни, предоставени от страните членки на организацията. Регистрирани са към 4500 смъртни случая в Германия, съвсем 4000 в Испания, над 1000 в Португалия и над 3200 във Англия.

Европейският район на СЗО включва повече от 50 страни, в това число Русия, Украйна и Турция. Необичайно високите температури са причина за повече от 148 000 смъртни случая в района през последните 50 години.

През идващите десетилетия възходящата накърнимост към горещи талази и други рискови метеорологични феномени ще докара до повече болести и смъртни случаи, до момента в който страните не подхващат фрапантни дейности в битката против изменението на климата, сподели Клуге.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР