Най-малко 13 души загинаха в бразилския щат Рио Гранде до

...
Най-малко 13 души загинаха в бразилския щат Рио Гранде до
Коментари Харесай

Жертви и евакуирани заради опасен циклон в Южна Бразилия

Най-малко 13 души починаха в бразилския щат Рио Гранде до Сул, откакто в неделя регионът беше унищожен от мощна стихия. Полетите до основните градове бяха анулирани за интервал от 24 часа, а електричеството беше спряно в целия щат.

Силен зимен циклон връхлетя южната част на Бразилия, като умъртви минимум 13 души и принуди хиляди да изоставен домовете си. Сред починалите е и 4-месечно бебе. Към момента са извършени над 2400 избавителни интервенции, само че пожарникарите изпитват съществени усложнения от мащаба на наводненията.
Никога не сме имали сходна обстановка. През 2011 година Дъждът доближи 173 мм. Във вторник доближи 246 мм. Беше нещо нетипично. На 48 години съм, с 34 години стаж, това е невиждано.
Фабио Бернардо, обществен служащ в Сао Леополдо

Губернаторът на щата Рио Гранде до Сул - Едуардо Лейте съобщи, че смъртни случаи са регистрирани в седем града.Двама министри от държавното управление на президента Луис Инасио Лула да Силва отпътуваха за щата, с цел да покажат поддръжка и да провеждат финансова помощ за хората, изправени пред спешната обстановка.
Когато си потеглих водата беше до половината на хладилника. В моят дом не мога и да вляза, тъй като водата е до кръста ми.
Мария Сикейра, чистач

Няколко съществени пътни артерии в Рио Гранде до Сул към момента са блокирани, полетите до основните градове на щата бяха анулирани за 1 денонощие, а електричеството беше спряно в целия щат. Кметовете на засегнатите градове обявиха, че за 24 часа са паднали два пъти повече дъждове, в сравнение с нормално се чака за целия месец юни. Експертите обявиха, че бурята е била екстратропичен циклон - тип метеорологично събитие, което най-често се появява в междинните и високите географски ширини, а не в тропиците.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР