Най-малко 10 души загинаха, а девет са ранени при пожар,

...
Най-малко 10 души загинаха, а девет са ранени при пожар,
Коментари Харесай

Най-малко 10 души загинаха при пожар в жилищен блок в китайския град Урумчи, автономен район Синцзян

Най-малко 10 души починаха, а девет са ранени при пожар, избухнал в жилищна постройка в северозападния китайски град Урумчи, столица на самостоятелния регион Синцзян, съобщи ДПА, като се базира на управляващите.

Видеоклипове, публикувани в интернет, демонстрират големи пламъци, излизащи от прозорците на 15-ия етаж на блока. Пожарът избухнал в четвъртък.

Голяма част от Синцзян е блокирана към този момент над 100 дни, с цел да се ограничи разпространяването на ковид.

Няколко локални поданици оповестиха в обществените медии, че рестриктивните мерки са попречили на избавителните работи, като някои хора не са съумели да избягат от горящата постройка заради заключени порти.

Според известията някои са излезли от жилищата си прекомерно късно или въобще не са ги напуснали от боязън да не нарушат рестриктивните мерки на локдауна.

Междувременно се твърди, че пожарникарите са стигнали на място прекомерно късно поради загради и коли, които препречили пътя им.

Рано през днешния ден в китайски обществени медии бяха оповестени няколко видеоклипа, за които се твърди, че са от митинги против локдауните в Урумчи. ДПА отбелязва, че не е допустимо тези видеа да бъдат тествани посредством самостоятелни източници.

Китайското управление е подложено на критика от години за отношението си към уйгурското малцинство в Синцзян. Правозащитници настояват, че стотици хиляди хора са  интернирани в лагери за превъзпитание, напомня организацията.

Китай в последните дни записва рекордни нива при броя на новите случаи на коронавирус от началото на пандемията. Днес националната здравна работа заяви за над 35 000 нови инфектирани.

Понастоящем в градове с над един милион поданици като Пекин, Гуанчжоу и Чунцин са въведени строги ограничавания на придвижването. Докато останалата част от света се научи да живее с вируса, Китай продължава да се придържа към строгата си политика на нулев коронавирус, като запечатва да вземем за пример цели жилищни региони след откривантето на обособени случаи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР