Най-малката мечка в света най-накрая се показа на слънце“. Видео,

...
Най-малката мечка в света най-накрая се показа на слънце“. Видео,
Коментари Харесай

"Човек в костюм или голямо куче": Защо слънчевите мечки влязоха в прожекторите на света?

Най-малката мечка в света най-сетне „ се появи на слънце “. Видео, снимано в китайска зоологическа градина, стана шлагер в обществените мрежи и даже провокира теории на конспирациите дали това е същинско животно, или човек в костюм. Мечето Анджела бе снимано изправено и махащо с лапа в заграждението ѝ в зоопарка в Хангжу.

Видеото провокира световен спор за необикновено човекоподобно държание на животното.

Слънчевите мечки, наричани още „ медени мечки “, са едни от най-застрашените типове в Азия. Според природозащитни групи броят на тези мечета в дивата природа е намалял до сред 1000 и 2500.

Снимки: iStock

Различни бранители на дивата природа разясняват пред Си Ен Ен, че в този момент се надяват цялото внимание към Анджела да помогне за повишение на осведомеността за тежкото състояние на слънчевата мечка – те са изправени пред закани, в това число обезлесяване и противозаконна търговия с диви животни.

Незаконно добиване на меча жлъчка

Мечките също по този начин постоянно се употребяват за комерсиалното добиване на меча жлъчка – животните се държат живи в дребни кафези, тъй че чревната им жлъчка да може да бъде събрана и извлечена, въпреки и по мъчителни способи, за потребление в обичайна китайска медицина.

„ Те са измежду минимум познатите мечки в света “, споделя биологът Уонг Сиу Те, който основава Борнейския център за запазване на слънчевите мечки в Малайзия. Той е посветил живота си на проучването, спасяването и опазването на типа.

Необичайната поза на едрия див звяр провокира недоверчивите погледи на хората

„ Слънчевите мечки най-сетне изживяват своя миг в светлината на прожекторите. Има доста неща, които да обичаме в тях, за които доста хора не знаят, те имат значима екологична роля. Застрашени са обаче от индивида и се нуждаят от повече световно внимание и информираност “, споделя Уонг Сиу Те.

Вълна от интерес към слънчевите мечета по света

Откакто видеоклипът с Анджела се популяризира в интернет, зоологически градини в разнообразни страни по света оповестяват за вълна от интерес към мечките, чийто натурален дом е Югоизточна Азия. Името си получават поради жълто-оранжевите или кехлибарено-кремави петна по гърдите им, които са във формата на полумесец.

Зоологическата градина в Хангжу отбелязва 30-процентен растеж на посетителите в заграждението за слънчеви мечки след клиповете в мрежата. От зоопарка пък в Сидни, Австралия, показват, че през миналата седмица „ всичко се е отнасяло за слънчеви мечки “.

„ С цялото медийно внимание към тях в този момент имаме добра опция да се образоваме в допълнение и да спасим този тип “, показват природозащитниците.

Сингапурската зоологическа градина показа фрагменти от личните си слънчеви мечки и удостовери, че те са „ доста същински “.

Афика Насир, майка на две деца, която го посещава, разяснява пред Си Ен Ен, че видеоклиповете са забавлявали децата ѝ и са провокирали любознанието им.

„ Тук сме поради тях. Сега те знаят, че това са същински мечки - слънчеви мечки, а не са измислени, като хората в костюми на T-rex “, разяснява дамата.

Снимка: iStock

Според Световния фонд за дивата природа (WWF) в Хонконг в този момент е „ от решаващо значение да се ускори отбраната на слънчевите мечки и да се спре противозаконната търговия с елементи от тялото им.

Тъмната страна на прожекторите

Освен че ги мислят за хора в костюми, слънчевите мечки от време на време ги бъркат и с огромни кучета заради техния размер - високи са към 71 см и тежат сред 25 и 65 кг. Този релативно стилен размер за мечка ги прави цел на противозаконната търговия.

Малките са изключително сладки и послушни и могат елементарно да бъдат опитомени спрямо по-големите и по-агресивни мечки, показват специалистите.

„ Бракониерството ескалира през последните години, само че слънчевите мечки също са застрашени от търговията с домашни любимци “, споделят още те.

Смята се, че английският странник и откривател Томас Стамфорд Рафълс, който основава Сингапур през 1819 година, е отглеждал слънчева мечка от Индонезия като домакински любим в продължение на две години.

Няколко века по-късно в медиите не престават да се появяват случаи на хора, които отглеждат тези мечета като домашни любимци.

Миналия уикенд то беше избавено в двора на вила в село Костенец

През 2019 година жива слънчева мечка е открита в апартамент в Куала Лумпур, Малайзия. Тя притегля вниманието на управляващите, откакто съседи я чуват да скимти и да прокарва лапите си през прозореца. Собственикът твърди, че е объркал мечката за куче, санкциониран е с 6000 $.

Снимка: Hangzhou zoo

През 1993 година жена е преследвана от съда за това, че е държала слънчева мечка в къщата си в Сингапур. Тя е санкционирана с 2000 $ от управляващите, а животното е било иззето.

Животното се пробвало да скочи върху автомобила

Някои природозащитници имат смесени усеща за новата популярност на слънчевите мечки. Те се притесняват, че това може да насърчи хората да ги вземат като домашни любимци, и се съмняват, че ще докара до значими старания за опазването на типа.

„ Всичко, което множеството хора са научили в този момент, е, че слънчевите мечки постоянно стоят на два крайници, имат набръчкана кожа и може даже да наподобява по този начин, че като че ли махат с лапи. Някои зоологически градини даже могат да решат да ги купуват, с цел да привлекат повече гости “, споделят още специалистите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР